Känner mig produktiv!

This is learning: Knowing that you will get it, even if you haven’t gotten it — yet.

Har en tenta i numeriska metoder (har att göra med hur man löser fysikproblem på dator vill man exempelvis simulera Universum på en superdator behöver man en grundförståelse i detta ämne!) i januari och en tenta i matematik i februari. Ofta kan det kännas att det blir för mycket på en gång och då går det verkligen inte bra. Men just nu är det raka motsatsen för mig! Började plugga inför matten, i stort sett från grunden, två dagar sedan och har redan lärt mig typ en tredjedel av kursinnehållet på modelltentorna! :D I numeriska metoder lär jag mig också i rask takt!

Om det är någon känsla jag älskar så är det känslan av att klara av något jag tidigare inte trott var möjligt för mig själv. När jag började studera såg jag inte fram emot den matte jag studerar nu. Den såg fasansfullt komplicerad ut och jag undrade om jag överhuvudtaget var kapabel att förstå mig på den. Men nu sitter jag här och lär mig den utan större problem! :D När man tagit sig över en barriär som känns hög som en skyskrapa känns det lite som att man kan klara allt. De flesta har hört klyschan ”tro på dig själv så klarar du vad som helst!”. Det har blivit lite av ett insiderskämt för mig och mina vänner (även om det kanske är mest jag som drar det..): Ska du ta bussen som går om 2 minuter från en hållplats 3 kilometer från där du är? ”Tro på dig själv så klarar du dig fram i tid! :)”

Med tiden har jag dock börjat inse att klyschan faktiskt stämmer. Det blir mindre av ett internt skämt och mer av ett (om än klyschigt) motto. Det är väldigt lätt att underskatta sin egna potential, och det är just därför man blir så positivt förvånad när det går bra.

Jag använder mig ofta av KhanAcademy när kursboken är ungefär lika pedagogisk som en potatis, eller om föreläsaren kanske mumlar sig genom innehållet (de flesta föreläsarna är dock riktigt bra måste jag säga!). Ofta har jag lärt mig matematik genom KhanAcademy som jag annars inte trodde jag skulle kunna förstå. Videon nedan av KhanAcademy gillar jag därför starkt, även om den kanske säger något självklart: Vi kan lära oss vad som helst. Att det är svårt och att man till en början inte förstår är bara en del av lärandet. Nästan allt som är värt att lära sig är svårt att lära sig!

 

Varukorg