Astronomi Som Turistattraktion

Ovanför, Griffith Observatory, Los Angeles, CA

Jag reser en hel del, och under mina resor har jag stött på många ställen där astronomi är en central del av turistlivet. Framförallt i USA kan man i så gott som varje stat besöka minst ett observatorium.

Ställen som Griffith Observatory i Los Angeles satsar 100% på att vara ett turistmål, det är klassat som ett allmänt observatorium. Och det är väldigt populärt, varje gång jag har besökt ställen som Griffith har det varit packat med folk.

Detta är en trend som Sverige kanske borde ta efter. Medan vi har några spännande saker så som norrskensturer så är astronomi sällan något man tänker på när man planerar att resa till Sverige.

Tour of the Stars - Hyatt Regency Maui
Tour of the Stars – Hyatt Regency Maui

I December var jag på Maui, Hawaii. På ön bredvid ligger en av världens största teleskop, och astronomi är en stor del av Hawaiiansk kultur, så det är inte så konstigt att det finns massvis med astronomi turer och liknande. På hotellet jag bodde på (Hyatt Regency, Maui) hade dom t.o.m en teleskop visning på taket av hotellet varje kväll. Dessa var också extremt populära och fullbokade nästan varje kväll.

Maui Astronomy Tours
Maui Astronomy Tours

Men det mest spännande var en astronomi tour uppe på toppen av vulkanen Haleakala. Där fanns även ett stort observatorium, som förstås är relativt okänt. Dels för att det glöms bort iom att en av världens största teleskop finns på ön bredvid, och dels för att man inte fick gå in i själva observatoriet.

Man kunde t.o.m se Zodiakal ljus
Man kunde t.o.m se Zodiakal ljus

Istället satte tour guiden upp ett teleskop utanför observatoriet och visade lite planeter, galaxer och nebulosor. Det var väldigt kul att se hur intresserade folk var. Efter att touren var över stannade jag för att ta lite bilder, förhållandena var perfekta på toppen av berget, ovanför moln och ljusförorening. Folk stannade då kvar och började fråga mig saker om rymden istället, tom folk som inte var del av touren kom och pratade med mig. Folk är uppenbarligen väldigt nyfikna, vilket är jätte kul att se.

Det är min åsikt att saker som teleskop öppna för allmänheten och astronomi tourer är en utmärkt turistattraktion, och turistindustrin bör utnyttja det mer. Både för att det är så populärt och en utmärkt källa för intäkter, samt för att det lär folk om universumet vi lever i.

Och nästa gång du är ute och reser, se till att kolla upp om det finns något observatorium med allmänna visningar i närheten!

Här är lite bilder jag tog på Haleakala:

P.S om du är intresserad av att lära dig att fotografera stjärnor så kolla in Unga Astrofotografer

Kolla även in Stjärnguiderna, som är ett projekt av AU för att främja allmänhetens intresse för astronomi med hjälp av allmänna teleskopvisningar.

Varukorg