Vad hände under invigningen?

DSC_4955Så har invigningen av Astronomisk Ungdoms första kansli gått av stapeln. Förbundsstyrelsen riktar ett stort tack till alla medlemmar som deltog, och till personalen som gjorde en strålande insats med alltifrån planering och genomförande till presentationer. Även självaste Christer Fuglesang kom förbi och deltog i festligheten. Det var otroligt roligt att se så många av er där.

Invigningen inleddes med en presentation av Linda på Tekniska museet. I oktober anordnar Tekniska museet, i samarbete med Astronomisk Ungdom, en MegaHelg med rymdtema. Ni medlemmar är hjärtligt välkomna att vara med, och alla idéer kring hur vi i Astronomisk Ungdom kan sprida kunskap och fascination om rymden under helgen välkomnas. Tveka inte att kontakta kansliet på kansli@au.se om du är nyfiken på vilka idéer som finns eller hur du kan bidra. Maila gärna redan nu om du är intresserad av att vara på plats under helgen, antingen som representant för AU eller bara som besökare.

DSC_4956Kvällen fortsatte med utdelningen av 2016 års Hedersstipendium, som gick till ingen mindre än journalisten och skaparen av Rymdslottet – Andrev Walden. Andrev talade sedan fritt om sitt arbete med att sprida kunskap och fascination om rymden, och det var mycket intressant att höra hans tankar. Hans arbete med Rymdslottet, och hans sätt att uppmärksamma rymden i media, är mycket uppskattat av oss i Astronomisk Ungdom, och det har bidragit till att mängder av barn och unga, samt övriga allmänheten, fått upp ögonen för astronomi och rymdfart. Återigen, stort tack för ditt engagemang för astronomin i Sverige, Andrev!

DSC_5010Efter utdelningen av hedersstipendiet var det dags för den officiella invigningen av kansliet. Förbundsordföranden Jennifer Andersson talade fritt kring förbundets utveckling det senaste året, och hur kansliet speglar det fantastiska i att så många medlemmar hittat till Astronomisk Ungdom och kan utveckla sitt intresse för astronomi och rymdfart tillsammans. Därefter klipptes bandet traditionsenligt, och applåder ekade genom Astronomisk Ungdoms första alldeles egna lokal.

Medan medlemmar, personal och inbjudna gäster tittade sig omkring i lokalerna, som kommer att bli en arbetsplats för förbundets personal och projektledare, var förberedelserna inför ett stundande tårtkalas igång. En mäktig tårta med Astronomisk Ungdom-loggan fanns på plats i konferensrummet, och ballonger prydde väggar och golv. DSC_5081Kvällen avslutades med att personal och förbundsstyrelse presenterade sitt arbete och sina tankar kring förbundets framtid. Frida pratade om sitt arbete med att leda Astronomicentrum, och Mikael berättade om Astronomisk Ungdoms allra första sommarforskarskola för gymnasieelever – Rymdforskarskolan – som går av stapeln redan i sommar. Medlemmar diskuterade sedan alltifrån medlemsbrev till verksamheter och profilprodukter medan det bjöds på tårta, alkoholfri cider, och veganska chokladbollar. En tipspromenad med fina priser hann också avverkas medan regnet öste ned utanför balkongen på KTH; stort grattis till Josefine och Cecilia som visade prov på sina gedigna kunskaper om AU och rymden i populärkulturen!

Det var alltså en fin AU-kväll med mängder av skratt och mycket umgänge. Som alltid är det roligt att höra vad alla ni medlemmar har för tankar kring AU och dess verksamheter, och vi riktar återigen ett stort tack till alla som deltog och bidrog till en lyckad invigning.

DSC_5043 DSC_5088
Varukorg