AU stödjer Art by Space

konstruktionFör precis en månad sedan idag hände något häftigt; ett konstverk skapades av rymden själv! Läs hela historien här.

Ivo Lundin-Hatje och Hannes Tomani är två studenter vid Forsbergs skola i Stockholm. De skulle göra ett examensprojekt, och valde att göra ett konstprojekt med rymdtema, kallat ”Art By Space”. Närmare bestämt lät de skicka upp en väderballong till närrymden, ca 33 km upp i atmosfären. Med på den resan fanns en målarduk tillsammans med ett antal ballonger fyllda med målarfärg och luft. När väderballongen steg mot rymden så minskade succesivt det omgivande lufttrycket, och därmed expanderade ballongerna med färg i. Kring 20-30 km sprack så ballongerna en efter en, och skapade konstverket ”Beyond Borders”. Tavlan målade alltså sig själv helt utan mänsklig påverkan, och det bara genom att den steg mot rymden och dess vakuum.

Astronomisk Ungdom stödde projektet genom att tillhandahålla infrastrukturen för att ta projektet från jordytan till närrymden. AU har ju sedan tidigare har erfarenhet av att skicka upp väderballonger, från när vi skickade upp projektet FluxLite-1 under Astronomins dag och natt 2013. Art by Space är ett mycket trevligt rymdprojekt och ett jätteroligt initiativ. Särskilt belyser projektet möjligheten för unga att engagera sig inom rymden på nya sätt, och det är viktigt att visa att det finns stora möjligheter att utöva sitt rymdintresse även utanför de naturvetenskapliga och tekniska områdena. Rymdkonst är en
sådan möjlighet!

Tavlan auktioneras just nu ut, och hela beloppet kommer att doneras till Läkare Utan Gränser. Läs mer om projektet här: http://www.artbyspace.com/

Här kan du se en film från dagen då konstverket skapades:

 

BeyondBorders
Rymdkonstverket Beyond Borders.
art-by-space
Ett glatt gäng efter framgångsrikt genomförande. Från vänster: Mikael Ingemyr, Ivo Lundin-Hatje, Hannes Tomani, och Henrik Åkerstedt.

Artiklar i media om Art by Space:

http://feber.se/vetenskap/art/351513/den_hr_tavlan_r_nstan_mlad_i_r/

http://www.rymdkanalen.se/blogg/2016/06/konst-som-skapats-i-och-av-rymden

Varukorg