På måndag börjar första upplagan av Rymdforskarskolan!

För ungefär ett år sedan beslutade sig Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse att aktivt börja arbeta med idén om en svensk sommarforskarskola i astronomi och rymdteknik. Tidigt under hösten 2015 togs de första kontakterna med potentiella samarbetspartners och drygt ett halvår senare var finansiering, lokaler och uppslag på innehåll klart. Ansökan kunde öppna och snart strömmade ansökningarna in! Nu har 36 entusiastiska och rymdintresserade gymnasieelever antagits till Sveriges första sommarforskarskola i astronomi och rymdteknik; Rymdforskarskolan 2016. Särskilt stora tack för detta riktas till Gierth Olsson på OHB Sweden och Christer Fuglesang på KTH Rymdcenter.

Klockan 8:30 öppnar registreringen på Albanova för alla antagna elever och snart därpå invigs programmet. Sommarforskarskolans första föreläsare är Christer Fuglesang som ska tala kring sina rymdresor och den viktiga forskning som görs på rymdstationen ISS. Det blir en riktig rivstart med andra ord! Under följande två veckor kommer eleverna att få lyssna till föreläsningar om det mesta inom astronomisk och rymdteknisk forskning och utveckling; allt från rymdfartshistoria till de senaste rönen inom fältet exoplaneter. Eleverna kommer själva få genomföra tio lärorika laborationer inom dessa områden som ger praktisk erfarenhet. Presentation av rymdstudenter från KTH och Uppsala universitet, föreläsning av en doktorand och besök på rymdföretaget OHB Sweden kommer göra att de får en djup inblick i framtida möjliga studie- och karriärvägar inom rymdområdet. De kommer dessutom få lära känna en massa likasinnade och ha väldigt roligt.

Vi i handledargruppen är väldigt taggade inför starten på måndag och hela Rymdforskarskolan 2016. Hoppas att ni är det också!

Ett mycket stort tack till de som gör Rymdforskarskolan 2016 möjligt:

OHB_Sweden KTH-Rymdcenter
Swedish-Space-Corporation Vetenskapens-hus
Varukorg