Rymdforskarskolan 2016 är igång! Handledargruppen har under våren arbetat hårt med planering, förberedelser och antagning till vad som kommer att vara Sveriges första – och absolut bästa – sommarprogram i astronomi och rymdteknik för gymnasieelever. Antagningsprocessen har varit hård, och vi är mycket stolta och glada över att ha just de 36 elever som antagits på plats under hela Rymdforskarskolan.

Dag-01-013

Projektledare Mikael Ingemyr hälsar välkomna och introducerar Rymdforskarskolans rektor, Christer Fuglesang.

Kl 8:30 började eleverna droppa in på Albanova, KTH. Efter registreringen hölls en formell invigning, där projektledare Mikael Ingemyr talade om Astronomisk Ungdom och hälsade alla elever varmt välkomna. Forskarskolans rektor, Christer Fuglesang, närvarade också under invigningen, där han talade kring utbildningsmöjligheter inom astronomi och rymdteknik, och adresserade elevernas förväntningar på programmet och vad rymdvärlden i Sverige har att erbjuda dem.

Gierth Olsson, VD för OHB Sweden – en av Rymdforskarskolans två huvudpartners – talade om hur viktig AU:s verksamhet är och vad OHB Sweden som rymdföretag gör, varpå Christer Fuglesang förklarade Rymdforskarskolan 2016 för invigd!

Dag-01-004

Gierth Olsson, VD för OHB Sweden.

Programmet inleddes med en timmes föreläsning av Fuglesang själv, som talade om bemannad rymdfart i allmänhet och sina rymdfärder i synnerhet, hur människan påverkas av att vistas i rymden, och om rymdforskningen på KTH. Eftersom tiden var knapp fanns inte tid för så mycket frågor till honom, men med Sveriges ende astronaut på plats under Rymdforskarskolan undrade eleverna naturligtvis om Fuglesang hade tid för lite selfies. En obligatorisk gruppbild utanför Albanova blev resultatet.
Fuglesang avlöstes av klassiska lära-känna-lekar ute i solskenet. Eleverna delades in i fyra handledargruppper, inom vilka de fick presentera sig, leka lekar, och umgås.

Efter en god lunch på Albanova lyssnade vi till en föreläsning av the one and only Sven Grahn, som personligt och underhållande talade på temat rymdhistoria. Att föreläsningen uppskattades av eleverna var tydligt, inte minst då ett av lagnamnen i den kommande lagtävlingen uppenbart inspirerats av Grahn.

Dag-01-011

Christer Fuglesang, föreståndare för KTH Rymdcenter.

Eftermiddagens laboration behandlade avståndsbestämning i rymden med olika metoder; alltifrån avståndet till månen, Solen och de närmsta stjärnorna till avlägsna galaxer. Eleverna kommer under programmet att genomföra ett stort antal laborationer, och inbördes följer de en logisk ordning. Idag användes klassiska astronomiska metoder för avståndsbestämning, och gravitationskonstanten G kunde bestämmas. Kunskaper om detta kommer sedan att förutsättas i nästa laboration, som behandlar bestämning av Jupiters massa med hjälp av teleskopdata.

Efter laborationen samlades alla elever i sina handledargrupper och diskuterade och reflekterade kring dagens händelser och programinnehåll, varefter det var dags för middag följt av sociala aktiviteter. Kl 18 introducerades Rymdkapplöpningen – en lagtävling/poängjakt mellan de fyra handledargrupperna som kommer att pågå under hela programmet. Elevernas första utmaning var att formulera ett fancy lagnamn med tillhörande hejarramsa och måla en talande flagga/skylt/symbol till sitt lag. Såhär efter passet kan vi stolt presentera lagen som kommer att delta i Rymdkapplöpningen 2016:
Dag-01-012

  • Jennifer’s Jolly Jovian Jedis, handledda utav Jennifer Andersson
  • S.T.A.R.S. (Specially Trained Aerospace Research Specialists), handledda utav Thomas Agrenius Gustavsson
  • Super Massive Eight, handledda utav Mikael Ingemyr
  • LaGrahnPunkterna, handledda utav Agnes Gårdebäck

Uppfinningsrikedomen var påtaglig, och vi hoppas att eleverna fick goda tillfällen att lära känna sin handledargrupp!
Ytterligare en del av Rymdkapplöpningen hanns med denna kväll; en rymdinspirerad tipspromenad – Rymdpromenaden – med frågor kring alltifrån rymdfart, rymdhistoria, kosmologi, celest mekanik och exoplaneter.

Stort tack till samtliga elever! Vi i handledargruppen är mycket nöjda med invigningsdagen av Rymdforskarskolan, och ser fram emot att spendera kommande två veckor tillsammans med er.

Med det vill vi återigen hälsa våra elever varmt välkomna till Rymdforskarskolan 2016!

Gruppbild-Rymdforskarskolan-2016

Elever, handledare och huvudpartners i Rymdforskarskolan 2016.