Rymdforskarskolan, dag 2 – Kosmisk bakgrundsstrålning, satellithistoria och analys av observationsdata

Dag-02-1-002Hejsan! Jag som skriver det här inlägget heter Anja och nedan ska jag berätta lite om dag nummer två av Rymdforskarskolan 2016.

Dagen började med att vi samlades i våra respektive grupper vilka vi namngett själva dagen innan. I min grupp (STARS) gick vi igenom dagens schema och det som kändes oklart från gårdagens laboration.

Klockan nio samlades alla grupper i den gemensamma salen för dagens första föreläsning. Under en och en halv timme föreläste Jón Gudmundsson om den kosmiska bakgrundsstrålningen och ballongprojektet SPIDER som han själv varit involverad i. Föreläsningen var väldigt intressant och den kunde gärna ha varit längre då han tyvärr inte hann gå igenom datat om den polariserade kosmiska bakgrundsstrålningen som SPIDER inhämtat. Förutom all spännande fakta tyckte jag att det var roligt att få höra om projektet av någon som själv varit med från start till själva ballongsläppet på Antarktis samt att se bilder och filmer som gjorts under projektets gång.

Dag-02-1-003Efter föreläsningen var det dags för laborationen på Vetenskapens hus. Laborationen gick ut på att vi, två och två, skulle mäta Jupiters massa, och byggde på det vi gjorde i gårdagens labb. Innan vi började fick vi en kort genomgång av det vi behövde veta för att lösa uppgiften, fem olika bilder av Jupiter där fyra av dess månar var synliga samt ett blad med information och vissa mätvärden. Vi fick tänka mycket själva, men då och då gav Henrik som ansvarade för labben oss ledtrådar så att vi kunde lösa uppgiften. Enligt mig var labben väldigt rolig och lagom utmanande.

Klockan 12-13 hade vi lunch och förutom god mat såg vi även professor Frank Wilzcek, Nobelpristagare i fysik år 2004, i restaurangen!! Hur häftigt?!

Dag-02-1-006På eftermiddagen väntade två föreläsningar, den ena var av professor Carl-Mikael Zetterling som föreläste om det aktuella forskningsprojektet Working on Venus där man försöker ta fram elektronik som klarar av Venus höga temperatur utan att smälta. Han pratade också mycket om transistorer och hur de fungerade och vi fick även kolla närmare på flera olika transistorer som han hade med sig. Den andra föreläsningen hölls av forskningschef Peter Rathsman från OHB Sweden där han föreläste om Sveriges satellithistoria under de senaste 30 åren. Båda föreläsningarna var mycket intressanta och lärorika!

Efter en timmes grupptid och middag väntade två timmars sociala aktiviteter för att vi ska lära känna varandra bättre och få en så bra sammanhållning som möjligt i gruppen. Idag mötte STARS (min handledargrupp) 4J (en av de andra handledargrupperna). Vi började utomhus där vi lekte olika lekar och avslutade med ett rymdjeopardy där vi i våra grupper kunde vinna poäng till rymdkapplöpningen (en tävling mellan alla fyra lagen under hela Rymdforskarskolan).

Dag-02-1-011Dagen som helhet har enligt mig varit väldigt bra och fullpackad med spännande information! Jag tycker också att sammanhållningen i grupperna blivit bättre och man han pratat med nya människor som man inte hann hälsa på ordentligt tidigare. 5 av 5 rymdraketer och jag ser fram emot morgondagen! :)

/Anja

 

Dag-02-1-012

Varukorg