Astronomisk Ungdom på Geek Girl Meet Up

Vi på astronomisk Ungdom strävar alltid efter att vara jämställda; att ha ett klimat inom förbundet som peppar både tjejer och killar till att utforska och utbilda sig inom naturvetenskapliga och tekniska ämnen. Vi i AU har lyckats väldigt bra i det faktum att våra medlemsföreningar, styrelser och projekt har minst 50 procent tjejer, och vi strävar hela tiden efter en jämn könsfördelning.

Även om vi kommit långt med jämställdhetsfrågan inom vårt förbund så är det även något som vi aktivt måste jobba med att bibehålla och framförallt kommunicera budskapet till medlemmar, och vidare ut till utbildningar, arbetsplatser och andra organisationer som arbetar med naturvetenskap och teknik. Detta för att fler tjejer ska bli inspirerade att utbilda sig inom astronomi, då det tyvärr fortfarande är färre tjejer än killar som söker sig till tekniska och naturvetenskapliga utbildningar och yrken.

GeekGirls-fran-SVT
Hela eventet live-streamades av GeekGirls från SVT.

Vår projektledare för Astronomicentrum, Frida Backjanis, gick på Geek Girl Meet Up på Tekniska Museet för att höra framgångsrika kvinnor prata om hur man på bästa sätt skapar ett klimat där både kvinnor och män får plats och möjligheter att utvecklas. Såhär skriver hon om konferensens innehåll:

Technology could be so much more intresting: Nerea de la Riva Iriepa

Föreläsningen handlade om hur man ska göra i en förening för att få unga intresserade i teknik tidigt och vad det kan göra för barnets framtid. Framför allt handlade det mycket om hur Nerea genom sitt arbete upplevt att om tjejer börjar för sent med teknikspåret tenderar de att droppa av runt 15 år. Detta beror oftast på att andra saker tar över deras intresse så teknik och naturvetenskap slutar vara en del av deras liv för att det inte är rotat.

Paneldebatten om arbetsklimat
Paneldebatten om arbetsklimat.

Paneldebatt: Hur rekryterar vi kvinnor och hur får vi dem att stanna kvar

Paneldebatten handlade om hur man skapar en arbetsmiljö som är neutral från båda könen. Att inte förespråka en grabbig stämning där tjejer inte får någon plats och heller inte utestänga killar. Jag tycker att vi på Astronomisk Ungdom är bra när det kommer till dessa frågor och har lyckats bra, men det är en fråga som man alltid ska ha i åtanke när man startar nya projekt och jobbar inom förbundet.

Innovation – Den nya vägen genom glastaket: Mona Abou-Jeb Broshammar

Mona pratade om hur man kan skapa jobb genom innovation och skapa vägar för att idéer ska kunna se sitt ljus. Detta påminde mig om vad vi på Astronomisk Ungdom gör; skapar möjligheter för unga att skapa rymdprojekt, och utveckla sina ledarskapsegenskaper. Hon pratade om hur man måste ta vara på sina kontakter för att kunna skapa möjligheter för varandra och jag uppskattar verkligen att vi gör det i våra föreningar.

Två nyttiga dagar som gav mycket kunskap!

Varukorg