Rymdforskarskolan, dag 3 – OHB Sweden och Electrumlab på KTH

Dag-03-1-004Hej på er!

Jag heter Ali och är en av deltagarna i Rymdforskarskolan 2016. Idag, onsdag, såg jag alla 35 kamraterna plus handledarna lika pigga och taggade inför en ny äventyrsdag som i början av veckan.

På morgonen samlades vi alla på KTH för att sedan åka tillsammans till Kista. På vägen dit höll en del på att bombfråga Oscar Larsson om universums expansion. Han har doktorerat om strålningsmiljön på ISS, plus att han fotograferar oss.

När vi var framme på Electrumlab på KTH så delades vi i två större grupper. Den ena gruppen, som jag var med, blev guidad runt i lokalerna. Vår guide berättade hur de håller rent labrummet, där det görs viktiga labbar, och hur noggrann man måste vara när man ska in i renrummet; från att man ska ha på sig speciella kläder för att inte avge smuts till att man ska röra sig så lite som möjligt så att mikrosmuts inte fastnar i en luftkrets i rummet.

Dag-03-1-009När vi gick förbi en tank av flytande kväve så kollade vi alla på hur det rykte – hur häftigt som helst! Och ni kanske vet att röken var på grund av temperaturskillnaden utanför och inuti röret? Det var så häftigt att se hur isen övertäckte röret i den där sommartemeraturen (23 °C). Han visade även golvet som var delat i två delar. Den ena var betong under labrummen, och den andra var resten av byggnadens golv. Mellan de två golven fanns gummi för att inte ge någon vibration till lab-områdena om någon går för snabbt eller hoppar utanför rummet.

Efteråt gick vi och käkade lunch i en jättefin restaurang. På eftermiddagen fick vi besöka OHB Sweden. Där visade de jättehäftiga satelliter som tex Mango och Tango som byggdes på OHB Sweden. Jag och två till fick även gå in i renrummet där de hade en 8-tons raketbränsletank och röret som bränslet skulle passera genom till själva raketen.

Dag-03-1-010Dagen slutade efter studiebesöken men alla fyra elevgrupperna fick 78 uppdrag att genomföra i en Photo Scavenger Hunt. Vår grupp (4J) började direkt med det. Kan nämna några av uppdraget här; tex skulle vi krama en främling som hade en röd tröja på sig, vilket jag själv tyckte mycket om, eller dansa på en offentlig plats.

Vi hade kul som sjutton och livet kan inte vara bättre än vi har just nu. Måste tyvärr gå och lägga mig annars kommer att jag missa en del av mitt bästa liv här på KTH. Bästa handledarna på jorden, Jennifer, Mikael, Thomas, Agnes och Oscar.

/Ali

Dag-03-1-021

Varukorg