Rymdforskarskolan, dag 4 – New Space, utomjordiska civilisationer, analys av solspektra och asteroidkollisioner

DSC_9192Hej! Mitt namn är Samuel Tegsten, deltagare i Rymdforskarskolan 2016 och har fått äran att berätta om torsdagen, alltså fjärde dagen i programmet som jag tog del av.

Vanligtvis i schemat brukar det vara tid i början av dagen för grupptid precis som det var denna dag också. Vi alla i min grupp, ”Supermassive Eights”, träffades med vår handledare Mikael Ingemyr och diskuterade frågor vi hade om föregående dag, dagens schema, plus lite allt möjligt men framförallt pratade vi om allt roligt vi gjort i vardagen. Bara umgicks lite avslappnat sådär på morgonen.

DSC_9214Efter det inleddes två föreläsningar utav Linda Lyckman från SSC (Swedish Space Corporation). Linda har förutom SSC också ett förflutet i NASA, men arbetar nu mestadels med det så kallade ”New Space” inom SSC. Hon föreläste för oss om just det åtagandet, samt hur det är att jobba som rymdingenjör idag. Linda pratade mycket om hur rymdbranschen förändras i ett rasande tempo, där vi rör oss mer och mer ifrån det stora monopolet av NASA, ESA och ROSCOSMOS, där privata aktörer som Google samt SpaceX syns mer och mer. Hon hade också fokus på just SSC:s verksamhet där de ser och utvecklar på en trend där små satelliter på bara några kilo upp till hundra kilo skjuts upp för att minimera kostnaderna. Föreläsningen var i sin helhet väldigt intressant, att själv få höra från någon i verksamheten hur den utvecklas samt hur den antagligen kommer att se ut i framtiden var väldigt gynnande. Personligen tycker jag dock att slutet var bäst p.g.a. hennes insyn men också humor. :)

Dag-04-1-006Sedan hade vi ännu en föreläsning, av projektledaren och min egen handledare i Rymdforskarskolan, Mikael Ingemyr. Mikael pratade om några av mina absoluta favoriter till ämnen: Fermiparadoxen, utomjordiskt liv och Det stora filtret, så jag var väldigt taggad och blev inte besviken. Föreläsningen var mer öppen än vanligt med fokus lite på det filosofiska och lite på det vetenskapliga om ämnena, vilket var väldigt bra då det kändes mer som en diskussion än föreläsning vilket inte bara var fängslande men också roligt.

Klockan 12:00 var det väl dags för mat i Albanovas restaurang vilket fortsatte att överaska mig som den gjort varje dag hittills med sin fokus på kvalité, färsk mat och snabb servering.

Dag-04-1-004 Vid matens slut var det dags att bege sig till Vetenskapens hus precis utanför Albanova där vi skulle få ta del av två olika labbar om raketbränsle och analys av solspektrum. Båda labbarna hade en genomgång som var väldigt informativ som sedan följdes upp av självaste labbarna som var mest datorinriktat i sin utförning. På raketbränslelabben fick vi använda oss av ett program för att konstruera en 3D modell av bränslepartikeln för att beräkna dens eventuella drivkraft i en raket, vilket var extremt spännande att få lära sig något så ingående och få en bild av hur de jobbar på KTH. I solspektrumlabben använde vi oss av en spektrometer riktad mot solen för att avgöra solens atmosfärs komposition i ett datorprogram, vilket också var intressant. Men jag föredrog föregående labboration då jag redan visste mycket om ämnet. Labbarna var i sin helhet väldigt avslappnade med fokus på inlärning och att umgås.

DSC_9234Efter det närmade vi oss slutet av dagen och det var dags för socialt umgänge med hela gruppen och eftersom det var asteroidens dag hade handledarna planerat något lite extra för oss. Vi blev indelade i fyra grupper, som alla möttes av scenariot att en asteroid skulle krascha in i Jorden om tio år och vi skulle ta fram en lösning på krisen utifrån fyra teoretiskt vetenskapliga, men mer eller mindre effektiva och möjliga, lösningar på en asteroidsituation. Min grupp blev tilldelade atombomber som en lösning men i de andra tre grupperna fanns det målning, gravitationsdragning och sondkraschning. Men kruxet var det att vi skulle spela upp scenariot som en pjäs, mha. t.ex. datorteknik osv. vilket var en extremt rolig upplevelse där alla hade en jätterolig tid.

DSC_9245Rymdforskarskolan för mig är en samling av det bästa. Mycket ny och informativ vetenskap men också stor fokus på det sociala med mycket tid för umgänge samt prat. Den här dagen var inget undantag. Dagen får 8/8 Newtons! ;)

// Samuel Tegsten

Varukorg