DSC_9374Hejsan på er! Rymdforskarskolan är nu igång i full fart och för varje dag som går så stegrar rymdintresset kraftigt hos oss elever. Mitt namn är Baran Hamad och här ska jag berätta om dagen, men först lite kort om vad som hände dagen innan som ledde upp till dagens aktiviteter.

1 juli, 2016

Denna dag fick vi elever oss inför raketuppskjut genom att i grupper om 3 bygga våra egna raketer utifrån några instruktioner ur ett raketbyggar-kit! Detta var under en laborationstid som varade i ca 3 timmar. Det fanns väldigt många olika slags kit, allt från verklighetstrogna miniraketer som liknar riktiga NASA-farkoster, till fyrverkeribaserade fantasimodeller. Vi fick dekorera raketerna själva och även ge dem namn. Som ni kan tänka er så steg spänningen för varje timme inför uppskjutet.

DSC_93892 juli, 2016

Dagen började klockan 9:30 med en samling i närheten av Tekniska muséet i Gärdet. När vi väl var samlade så gick vi iväg för att leka några smålekar i förberedelse för dagen höjdpunkt; att få skjuta upp våra raketer. Vi tog med raketerna tillsammans med startplatta och raketbränsle (även känt som krut!) i lådor till ett stort öppet fält på andra sidan vägen av Tekniska muséet. Där skulle vi börja konstruera startplattan för raketerna och utveckla avfyringsmekanismen.

Raketbyggargrupperna fick turas om med att avfyra raketerna från startplattan.
DSC_9409Innan flygningen laddades raketerna med krut. För att uppskatta höjden hos flygningarna använde vi oss av trigonometri. Jag tycker alla grupper gjorde väldigt bra ifrån sig och var duktiga när det gällde samarbetet. Vissa grupper fick till och med chansen att pröva
extra kraftfulla ”C-motorer” som lyckades generera väldigt mycket dragkraft. Tyvärr fick vi avbryta raketskjutningarna på grund av att det började blåsa för mycket och vi började förlora kontroll på vart och hur raketerna landade. Förhoppningsvis får vi en chans att återuppta flygningarna nästa vecka! Jag tror många är nyfikna och förväntansfulla för att se hur högt vi kan skicka våra farkoster.
DSC_9408Efter att man har avfyrat rymdfarkoster en hel förmiddag blir man faktiskt väldigt hungrig. Som lunch åt vi pannkaksbuffé på Sjöhistoriska som låg alldeles intill Tekniska muséet. Det var självklart jättegott och vi njöt av måltiden väldigt mycket. När vi ätit klart fick vi elever gå iväg och göra vad vi ville i några timmar innan den planerade grillkvällen klockan 18:00. Vissa beslutade sig för att gå hem, men många passade på att ge sig ut på äventyr i storstan och utforska.

När klockan började närma sig 18:00 blev det tydligare och tydligare att det var omöjligt att ordna grillkvällen för just den kvällen på grund av det dåliga vädret med regn. Men trots det hade vi en positiv anda och beslutet blev att vi skulle återvända till Albanova universitetscentrum för att ändå ha en väldigt trevlig kväll med film, lekar och pizza som handledarna beställde till oss. Filmen vi såg blev Apollo 13 och de som ville fick leka en rolig ordlek i salen precis bredvid.
Sammanfattningsvis är jag otroligt nöjd med dagen. Aktiviteterna har varit definitiva höjdpunkter hittills för Rymdforskarskolan. Även mot kvällen blev allting väldigt lyckat, tack vare handledargruppens initiativ för att ordna situationen, trots att nästan ingenting under dagen gick som planerat. Håll utkik efter fler inlägg som kommer, nästa vecka är packad av kul att se fram emot!

//Baran