Rymdforskarskolan, dag 7 – Rymdolympiad, grillning och kväveshow

DSC_9462Söndagen var en av våra två vilodagar. Istället för föreläsningar och laborationer lekte vi lekar och grillade. Dagen slutade även med en överraskning vid Vetenskapens Hus.

Kl. 9.30 (en hel 45 min sovmorgon) möttes vi vid universitetets tunnelbana för att sedan gå till Stora Skuggan där en grilllunch och lekar väntade på oss.

Lekarna bestod av några timmars rymdolympiad – Space Olympics. Vi delade upp oss i våra handledargrupper (STARS for the win!!) för att sedan rädda våra ladmedlemmar från en felaktig syretub (som Apollo 13!) genom att snurra med en pinne i pannan och göra ljud, en variant av Irrländsk DSC_9508julafton. Vi blev sedan tillfångatagna av några martianer och behövde göra en hel del knäppa saker för att kunna rymma. Vi tog ett av
deras värdefulla ägg (en apelsin) som gisslan och sedan retade vi med dem genom att kasta runt vår gissla (äggkastning). Efter flera olika uppdrag lyckades vi alla rymma från Martianerna och ta oss tillbaka till jorden för en god lunch grillad av Thomas (hans lag är bäst!!). Under lunchen besökte även den fantastiska Louise Fischer, skattmästare i förbundsstyrelsen, som berättade om Astronomisk Ungdoms verksamheter och hennes erfarenheter från detta mirakulösa förbund.

Runt 13.00-tiden vandrade vi alla tillbaka till AlbaNova för en överraskning. Denna överraskning var flytande kväve!! Projektledare Mikael Ingemyr och DSC_9560handledare Agnes Gårdebäck demonstrerade vad som händer om man lägger i en ros i flytande kväve och så fick vi alla äta marshmallows som hade lagts i kvävet. De smakade fortfarande som marshmallows, men de var hårda och betedde sig som maräng när man åt dem. Vi fick också känna på hur det känns att få kvävet hällt på handen. Detta är inte skadligt då ett lager av ånga bildas – men gör inte det här hemma!! Vi hade experter på plats.

Dagen avslutades med att det gjordes glass med flytande kväve, choklad- och vaniljglass i såväl vanlig som vegansk tappning. Bästa glassen jag någonsin smakat! Eftersom iskristallerna blir så små för att glassen fryser så snabbt blir glassen väldigt len, vilket smakade väldigt gott.

DSC_9567Tack för ännu en fantastisk dag Rymdfoskarskolan!!

/Siri

Varukorg