Rymdforskarskolan, dag 8 – Relativitetsteori, supernovor, galaxer och banmekanik

Dag-08-1-001Hej! Vi är två tjejer, vid namn Natalia och Rebecka, som har fått äran att delta i årets Rymdforskarskola. Vår dag har varit fylld med roliga upplevelser och därför vill vi med oss av vår dag på Rymdforskarskolan med er!

Dagen började 08:45 med att vi delade upp oss i våra handledargrupper, som många nämnt i tidigare inlägg, där vi gick igenom planerna för dagen. Idag var det ingen vanlig dag! Jag, Rebecka, har hela föregående vecka fått höra prat och entusiasm från Natalia om att en viss person skulle komma och föreläsa om Einsteins relativitetsteorier. Personen i fråga var ingen mindre än Sören Holst! Han höll en oerhört pedagogisk och spännande presentation om allmän och speciell relativitetsteori under två timmar. Det avslutades sedan med frågor, autografer och foton.

Dag-08-1-006Efter en riktigt härlig start på dagen fortsatte vi med en föreläsning av Jesper Sollerman från Gotland. Han var med i projektgruppen, vars ledare fick nobelpriset 2011 för upptäckten av att universum ständigt accelererar. Sollerman pratade om Supernovor och kosmologi, speciellt om hur de upptäcker Supernovor och hur de ska göra i framtiden för att upptäcka ännu fler. Vi tyckte båda att det var fascinerande att Supernovor i Vintergatan är så pass ovanliga, att man behöver titta på många andra galaxer.

Vid klockan 12 var vi alla nöjda men något hungriga när vi begav oss mot maten. Trots att den vanliga restaurangen på AlbaNova var stängd blev det bra mat och därmed ny energi till den kommande föreläsningen. Dag-08-1-010Föreläsaren hette Jens Melinder som pratade om galaxer och dess egenskaper. Det var intressant att få lära sig mycket nytt om hur de olika galaxerna fungerar och förhåller sig till varandra.

När alla föreläsningarna var klara vid två-tiden gick vi till Vetenskapens hus för att utföra dagens laboration, vilket var Kerbal Space Program! Uppgiften var att styra en raket till olika omloppsbanor med tillämpning av fysikens lagar. Jag, Natalia, lyckades landa på månen, dock inte så graciöst… rent ut sagt en kraschlandning. Vi tyckte att det var en rolig omväxling att få göra något mer praktiskt än teoretiskt, det kan dock inte mätas med de riktiga raketuppskjutningarna som vi gjorde i lördags!

Dag-08-1-014När klockan slagit fyra var det slut på föreläsningar och laborationer. Det bar då av till ett gruppmöte och middag innan den sociala aktiviteten där man antingen fick fortsätta med Kerbal Space Program eller göra som vi gjorde, köra olika grupptävlingar med massor av skratt!

Vi tycker att dagen har varit fantastiskt bra tack vare föreläsare, ledare och roliga aktiviteter. Vi är helt säkra på att den kommande slutspurten på rymdforskarskolan kommer bli maximalt ( :D ) underhållande!

Kramar,

Rebecka och NataliaDag-08-1-019

Varukorg