Rymdforskarskolan, dag 9 – Livsbetingelser i universum, detektion av exoplaneter och teleskopvisning

Dag-09-1-001Hej alla rymdfantaster! Mitt namn är Sandra och har fått den stora äran att skriva dagens blogginlägg.

Tisdagen den 5 juli var en dag flera av oss hade väntat på. Det var dagen om exoplaneter. Både föreläsningar och laborationer under dagen följde temat vilket gjorde att man, vare sig hur mycket man visste sedan innan, lärde sig något nytt!

Vår föreläsare för dagen var Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms Universitet. Istället för att ha flera föreläsare under dagen hade Alexis flertalet olika, men sammanhängande, föreläsningar om planeter i olika Dag-09-1-014former. Den första föreläsningen handlade mestadels om de planeter vi känner till bäst, de i vårt eget solsystem.

Efter en grundläggande genomgång av våra planeter och himlakroppar fick vi lära oss vilka faktorer forskare tar med när de ska bestämma en planets storlek, form, temperatur och så vidare. Personligen tyckte jag detta var väldigt intressant då man fick en förståelse för hur man kan ta reda på så mycket information om planeter långt bort från vårt räckvidd. Vi lärde oss även att planeters rotationer kan hjälpa forskare att förstå hur universum bildats en gång, något som om jag inte minns fel har med rörelsemängdsmoment att göra. Det var väldigt kul att faktiskt höra hur de saker man lär sig om i skolan, såsom rörelsemängd och rörelsemängdsmoment, används i verkligheten!

Dag-09-1-020Dagen fortsatte och så gjorde föreläsningarna. Vi lärde oss om sätt att upptäcka nya planeter och gick vidare från planeter i vårt solsystem till exoplaneter. Vi fick se på statistik från de senaste åren vilket visade hur många exoplaneter som faktiskt är funna (drygt 3400 st!). Majoriteten av dessa har hittats under de senaste 10 åren tack vare all den nya teknologin. Det var väldigt häftigt att tänka tillbaka till den tid då många inte trodde det fanns planeter i andra solsystem och tänka på allt vi vet idag. Under dagens laborationer fick vi testa den teknik som utvecklats för att hitta exoplaneter. Det var kul att få en inblick i hur forskare arbetar! Den sista delen av föreläsningarna handlade om astrobiologi och de förutsättningar forskare letar hos olika planeter för att de eventuellt ska ha liv som liknar vårt. Vi lärde oss om planeter med potentiellt liv och hur Dag-09-1-021extremofiler som finns här på jorden kan lära oss om liv på andra planeter. Personligen hoppas jag att man om några år kan göra en koloni av extremofiler på planeter de eventuellt skulle kunna överleva på.

En oväntad händelse var när Alexis Brandeker under en av föreläsningarna säger att TV4 har ringt upp och vill intervjua honom angående rymdsonden Juno som nått Jupiter. Under lunchen kommer ett team med folk och filmar, väldigt oväntat och kul! En annan rolig händelse under dagen var när vi fick gå upp till teleskopet högst upp AlbaNova. Trots att det var för ljust att titta i det var det kul att se.

Dag-09-1-022En spännande dag avslutades med att två av våra handledare samt Oscar som föreläste om sina bakgrunder! det var väldigt inspirerande och kul att höra vilka olika vägar andra har tagit speciellt då många av oss på forskarskolan ska försöka ta de beslut som de pratade om. Föreläsningarna var väldigt uppskattade av alla och en av många höjdpunkter denna dag!

/Sandra

Varukorg