Rymdforskarskolan, dag 12

Dag-12-1-010Tjena på er, alla härliga följare!

Det är Baran här igen, och jag har fått den stora äran att få berätta för er om vår avslutningsdag på Rymdforskarskolan 2016. Detta var en väldigt actionfylld dag med mycket spänning, glädje och känslor, så nu kör vi!

Dagen började som vanligt med att vi träffades i salen där vi alltid brukar vara, i Albanova. Det första jag lade märke till när jag gick in genom dörren var hur fina och välklädda alla var vilket gjorde mig väldigt lycklig. Alla verkade riktigt taggade och förväntansfulla inför dagen med presentationer inför publik, finmiddag och sist men inte minst den hemliga aktiviteten – ”det Svarta hålet” – som handledarna planerade. Några hade egna teorier angående vad den hemliga aktiviteten kunde vara och det var intressant att höra vad alla trodde. Handledarna gjorde ett bra jobb med att hålla mystiken hög.

Dag-12-1-012Innan lunch var det dags att sammanställa lagpoängen och äntligen avgöra vilket lag som vann den stora poängjakten som hade pågått sedan dag ett. Efter 11 dagar av kämpande och poängjagande var detta dagen vi alla hade väntat på…

Innan avgörandet så delades poängen för photo scavenger hunt ut, och jag är otroligt stolt över mitt lags insats (S.T.A.R.S.) då vi vann överlägset över de andra 3 lagen poängmässigt. Sedan visades ett roligt bildspel upp där handledarna hade valt ut några av de bästa bilderna som togs under tävlingen. Efter bildspelet körde vi ett rymdquiz som gav oss en chans att visa vad vi hade lärt oss under de 2 veckorna, men även skrapa upp några extra poäng för att öka sin chans till vinst i den stora poängjakten. Vid slutet kunde man satsa en summa poäng och mata in den i en formel som skulle bestämma lagens nettopoäng som avgjorde vilka som vann. Det var en tuff kamp, men till slut vann 4-J den stora poängjakten och som pris fick de choklad som de fick avnjuta. Grattis till er, 4-J!

Dag-12-1-021Efter lunchen fick vi ungefär 1h i förberedelsetid till presentationerna och sedan gick vi tillsammans ner till KTH campus där vi i sal Q1 riggade inför avslutningsseminariet.

Själva seminariet gick väldigt bra och alla hade otroligt intressanta presentationer. Jag satt som fastklistrad med ögonen och för varje presentation så insåg jag mer och mer hur otroligt mycket vi har lärt oss på bara dessa få dagar. Efter oss elever var det Rymdforskarskolans partners och sponsorer som presenterade och talade en del om deras arbete. När alla var klara med sina presentationer så riggade vi ner och började sedan röra oss mot den före detta kärnreaktorkammaren där vi hade vår finmiddag.

Dag-12-1-023Efter många trappsteg ner så kom vi till reaktorhallen och det var inget mindre än häpnadsväckande. Känslan av att vara under jorden i en plats som den var overkligt på ett sätt. Taket var väldigt högt och akustiken i kammaren var väldigt häftig. När jag kollade ner i gropen där kärnklyvningen hade pågåtts så kändes det bara som att jag önskade att jag kunde åka tillbaka ca 50 år för att se processen ske på riktigt. Coolt!

Det var väldigt fint dukat på borden och stämningen medan vi åt var mycket trevlig. Några stycken höll väldigt fina tal och handledarna bjöd på ett snyggt uppträdande med sång för oss.

Dag-12-1-027När middagen var slut så började vi gå mot en annan del av campus där vi skulle vänta på att handledarna förberedde den hemliga aktiviteten. Spänningen var nästan frustrerande vid det här laget. Det var även nu vi fick en varsin AU-t-shirt med ett snyggt Carl Sagan citat på ryggen som jag tycker om väldigt mycket. ”We’re made of star-stuff. We are a way for the cosmos to know itself.”

Medan handledaren Mikael stod och klippte långa svarta remsor var vi andra väldigt nyfikna och samlades runt honom. Vad håller handledarna på med?

Dag-12-1-031Plötsligt så hände det. Vi fick instruktioner av handledarna att ställa oss på ett långt led. Det var nu dags för den hemliga aktiviteten. Vi fick inte lov att ta bilder under aktiviteten eller tala om aktiviteten utanför rymdforskarskolan. Vi stod knäpptysta en stund och sedan följde vi efter Mikael genom dörren in i ”det svarta hålet”.

När den hemliga aktiviteten var över efter ungefär någon timme så var Rymdforskarskolan officiellt slut. Vi återvände till utgången av reaktorhallen där vi umgicks en stund. När det började bli sent så började folk röra sig hem efter en otroligt rolig och lyckad dag.

Dag-12-1-037Sammanfattningsvis vill jag bara säga att vi haft otroligt kul under Rymdforskarskolan och den sista dagen var ett perfekt avslut till 2 perfekta veckor. Vi hann med att göra så mycket på så kort tid och jag har verkligen blivit inspirerad av den passion och driv som jag fått ha i min omgivning under perioden. Jag tror säkert mina kära rymdforskarelever håller med mig.

Det var nog allt från mig, tack för denna gång. Ha det gott!

/Barangruppfoto-rymdforskarskolan

Varukorg