Fermiparadoxen – Reflektion

Hej!

Kollade ni på youtube-klippen jag länkade? Annars kan ni se dem i inlägget >här<! Iallafall, i enkla ord så reflekterar Fermiparadoxen varför vi inte stött på annat intelligent liv i universum – och hur framtiden kan se ut för oss här på jorden.

Vet ni vad Drakes ekvation är? Det är helt enkelt en ekvation som med hjälp av olika parametrar ska kunna räkna ut hur många intelligenta civilisationer det ska finnas i en galax. Då räknar man endast ut de som skulle kunna kontakta oss. Tyvärr är vår teknologi inte där än för att lösa alla parametrar och därför kan vi bara uppskatta dem. Här nere är ekvationen:

{displaystyle N=R^{*}cdot f_{p}cdot n_{e}cdot f_{l}cdot f_{i}cdot f_{c}cdot ~L}

Med uppskattade beräkningar så tyder det på att det ska finnas iallafall några tusentals – och då bara i Vintergatan! Men då kommer vi tillbaka till Fermiparadoxen, vart är alla då?

Ni som såg videon såg ”the Great Filter” vilket menas med ett så kallat filter, någonting som kan utplåna en civilisation, eller om de överkommer den, utveckla den. Här nere är en bild jag tog från en hemsida som visar några möjliga förklaringar:

http://www.weine.se/wp-content/uploads/Fermi-Paradox-Solutions.jpg
http://www.weine.se/wp-content/uploads/Fermi-Paradox-Solutions.jpg

Jag personligen tror att vi kan faktiskt vara de sista livet i universum och de andra liven kan ha utplånats av ”det stora filtret”. Kanske av förstöring av sin egna planet? Kanske en krock med en annan planet? Jag vet faktiskt inte men det skulle inte förvåna mig om vi var de sista på ett långt långt tag. Det skulle också förklara varför det bör finnas intelligent liv ute i universum. Det har gjort det – och det skulle fortfarande göra det – om inte ”det stora filtret” hade utrotat dem!

Vad tror ni? Visst är det kul att reflektera lite så här!

Varukorg