Månadens rymdnyhet

”Månadens rymdnyhet” är ett inlägg som kommer komma nu varje månad om en speciell nyhet (astronomi-relaterat självklart!) som skedde den månaden. Det här är det första inlägget och står för Juli 2016.

Månadens rymdnyhet för Juli 2016 är inget mindre än Juno Mission! Var det bara jag som ställde klockan på 4 på morgonen den 5 juli, för att se NASA TV  och deras program ”Eyes On Juno” när deras sond ”Juno” skulle komma till omloppsbana runt Jupiter? Juno blev uppskickad år 2011 och innan det var det fem år förberedande, vilket betyder att efter 10 års ’väntande’ så var det allt eller inget – skulle Juno komma i omloppsbana? Svar: Ja! Det gjorde den! Det är över 50 miljoner mer strålning på Jupiter än runt Jorden vilket har varit en stor anledning till att Juno skulle helst komma i en speciell omloppsbana runt Jupiter då den är nära Jupiter en väldigt kort tid för att sedan vara långt ifrån en mycket längre tid. Något i stil liknande detta:

Juno Orbit, Eleonora
Juno Orbit, Eleonora

Det är historiskt att det lyckade och att vi nu ska kunna få reda på mer om den största planeten i vårt solsystem!

Så här såg det ut när Juno skulle komma in i omloppsbanan:

 

Spänningen var helt olidlig – men åh vad skönt att det gick som planerat!

Junos mål, enligt NASA, är (direkt citerat):

”Understand origin and evolution of Jupiter, look for solid planetary core, map magnetic field, measure water and ammonia in deep atmosphere, observe auroras.”

Översättat så vill de förstå ursprunget och utvecklingen av Jupiter, leta efter fast planetkärna, kartlägga magnetfält, mäta vatten och ammoniak i atmosfären och observera norrsken. Låter som ett riktigt bra mål enligt mig!

NASA har också inskaffat ”JunoCam” vilket är namnet på det programmet som gör att man kan se Junos kamera. NASA har även gjort så att man senare kan rösta vart kameran ska vara riktad åt! Nu är det som ett ’community’ där folk kan diskutera tillsammans och därmed bli delaktiga i Juno Mission. Om ni är intresserade kan ni kolla in det >här<.

En fantastisk nyhet enligt mig denna månad, nu är det bara att tagga nästa månad!

 ALL FAKTA ÄR HÄMTAD FRÅN NASA.GOV 29 JULI

Varukorg