Månadens rymdnyhet – Proxima Centauri b!

Astronomisk Ungdoms Rymdbloggare Eleonora Svanberg berättar om augusti månads häftigaste rymdnyhet! Här kan du läsa om upptäckten av en jordnära planet i ett stjärnsystem inte långt ifrån solen:

Det är dags för månadens rymdnyhet igen!

This artist’s impression shows the planet Proxima b orbiting the red dwarf star Proxima Centauri, the closest star to the Solar System. The double star Alpha Centauri AB also appears in the image between the planet and Proxima itself. Proxima b is a little more massive than the Earth and orbits in the habitable zone around Proxima Centauri, where the temperature is suitable for liquid water to exist on its surface.

Denna månad ska det handla om exoplaneten Proxima Centauri B. För er som inte vet vad en exoplanet, eller en extrasolär planet, är det en planet som befinner sig utanför vårt solsystem.

Alpha Centauri-systemet består av tre stjärnor och är det systemet som ligger närmast Jorden. Proxima Centauri B, som exoplaneten heter, ligger i omloppsbana kring vår närmsta stjärna Proxima Centauri i dett system. Det som är så faschinerande är att det just är den planeten som är närmst oss som kan ha/utveckla liv!

Proxima Centauri B blev upptäckt 24 augusti den här månaden av ESO (European Southern Observatory). Den ligger runt 4.2 ljusår bort och en dag på planeten varar i cirka 11 timmar. Enligt beräkningarna ligger att planeten i en zon där med de rätta förutsättningarna kan flytande vatten existera på planetens yta!

En konstnärs illustration hur Proxima Centuari B's yta kan se ut
En konstnärs illustration hur Proxima Centuari B’s yta kan se ut

Jämviktstemperaturen ligger på runt – 39 grader celcius vilket gör att den ligger i den beboeliga zonen, vilket självklart betyder mycket för oss!

Visst låter det intressant? Metoden de använde för att hitta planeten heter Doppler Spektroskopi. Här kan du läsa mer om den metoden och flera andra!

Det här var augusti, nu taggar vi september!

/Eleonora

Varukorg