Tävla om stipendium för astronomiläger i Alperna

ESO Astronomy Camp 2015
ESO Astronomy Camp 2015

Är du mellan 16-18 år (född 1998-2000) och vill delta i ett internationellt astronomiläger på ett observatorium i Alperna tillsammans med ett 50-tal andra unga astronomiintresserade från hela världen?

Svenska Astronomiska Sällskapet delar ut ett heltäckande stipendium för resa och deltagande i ESO Astronomy Camp 2016, som hålls i Italien över nyårshelgen från 26 december 2016 till 1 januari 2017. Årets tema är The Visible and Hidden Universe, med ett program fullspäckat med aktiviteter, utflykter och teleskopobservationer vid ett av Italiens främsta observatorier.

För att kvalificera dig ska du skicka in en max 3 minuter lång video på engelska där du berättar om vad du skulle vilja upptäcka/uppfinna och varför. Kriterier som bedöms är bland annat kreativitet, engelskkunskaper och vetenskaplig korrekthet. Mer info om själva ansökan och hur den görs finns här.

Glöm inte att ansökan ska vara inne senast 11 oktober 2016! Ansök här!

Astronomiska observatoriet i Aostadalen, Saint-Barthélemy, Italien

Här kommer ett utdrag ur reseberättelsen från förra årets svenske deltagare, Elias Waagaard:

”Under lägret fick vi deltagare möjlighet att uppleva en av ljusföroreningar orörd natthimmel i en professionell astronomisk mijlö. Det var svårt att inte fascineras av föreläsningarna som erbjöds de flesta av dagarna; astronomer och forskare från hela Europa gav oss kvällsföredrag om asteroider i solsystemet, om kommunikation med utomjordiskt liv och om förutsättningar för liv på andra planeter. De interaktiva aktiviteterna var handledda av doktorander i ämnet, med både praktiska observationer med  teleskop samt analys av data från olika exoplaneter.  

Detta är utan tvekan en av de mest fantastiska saker jag varit med om i hela mitt liv. ESO Astronomy Camp 2015 gav definitivt mitt astronomiintresse ett nytt djup, en plats i ESO:s gemenskap och förstås vänner för livet. Tack vare den varma gruppstämningen och gemenskapen var det otroligt lätt att trivas i gruppen! Det är med andra ögon jag hädanefter kommer att titta på stjärnorna.”

Har du frågor om hur du anmäler dig så kan du ta kontakt med Dan Kiselman på Svenska Astronomiska Sällskapet (dan@astro.su.se), Robert Cumming, ESON-representant i Sverige (robert.cumming@chalmers.se), eller Elias Waagaard (elias.waagaard@au.se), styrelseledamot i Astronomisk Ungdom. Har du frågor om lägret så skriv direkt till Cristina Olivotto på Sterrenlab, info@sterrenlab.com eller telefon +41 76 4001378.

elec_poster_0061

Varukorg