Tillbakablickar från ESO Astronomy Camp 2015

ESO Camp 2015För tredje året i rad gick ESO Astronomy Camp av stapeln, högt uppe bland de italienska alperna mellan 26:e december och 1:a januari. Detta är ett internationellt rymdläger för ett femtiotal astronomiintresserade ungdomar mellan 16 och 18 år, vilket anordnas i det Europeiska Sydobservatoriet (ESO), en internationell organisation som driver världens största teleskop i Chile.

Deltagarna kvalificerade sig genom att skicka in en video på maximalt tre minuter i vilken kandidaten skulle berätta om ett astronomiskt objekt och om sin egen relation till astronomi. Kriterierna som iakttogs var vetenskaplig korrekthet, motivation och social förmåga att agera i grupp. För tredje året i rad sponsrar Svenska Astronomiska Sällskapet en delegat från Sverige, vilken detta år var Elias Waagaard, 18 år, från Hudiksvall. Här följer hans reseberättelse:

PC283801Under lägret fick vi deltagare möjlighet att uppleva en av ljusföroreningar orörd natthimmel i en professionell astronomisk mijlö, vid ett av Italiens bästa observatorier. Det var svårt att inte fascineras av föreläsningarna som erbjöds de flesta av dagarna; astronomer och forskare från hela Europa gav oss kvällsföredrag om asteroider i solsystemet, om kommunikation med utomjordiskt liv och om förutsättningar för liv på andra planeter. De interaktiva aktiviteterna var handledda av doktorander i ämnet, med både praktiska observationer med och utan teleskop samt analys av data från olika exoplaneter. Detta resultat jämförde vi sedan med en vetenskaplig artikel om samma system som nyligen publicerats. Förstås fanns det utrymme för en del kreativitet när vi i grupper skulle återskapa den beboeliga zonen kring en given stjärna med papper och modellera.

Utöver de astronomiska aktiviteterna fick vi lägerdeltagare också möjligheten att upptäcka de bedårande omgivningarna bestående av (ett tyvärr ej så snötäckt) alplandskap, med pulkaåkning, vandring och dagsutflykt till den närliggande toppen Matterhorn. Tack vare den varma gruppstämningen och gemenskapen var det otroligt lätt att trivas i gruppen, med intensiva samtal om allt mellan mikro- och makrokosmos och kortspel fyllda av skratt. Vistelsen fulländades med humorfylld talangjakt relaterad till exoplaneter och traditionellt italienskt nyårsfirande, något jag aldrig kommer att glömma.

Detta är utan tvekan en av de mest fantastiska saker jag varit med om i hela mitt liv. ESO Astronomy Camp 2015 gav definitivt mitt astronomiintresse ett nytt djup, en plats i ESO:s gemenskap och förstås vänner för livet. Det är med andra ögon jag hädanefter kommer att titta på stjärnorna.

/Elias Waagaard
P1013894 nus

Varukorg