Månadens rymdnyhet – ExoMars

manadens

Det är dags för månadens rymdnyhet igen!

exomars2

Denna gång ska det handla om ExoMars. ExoMars är ett samarbete mellan ESA och den tyska rymdorganisationen Roscosmos. Målet är att projektet ska kunna nå till större förståelse om liv någonsin har funnits på Mars. ”Exo” i namnet kommer faktiskt av ”exobiology” (vilket kan översättas till astrobiologi) – vilket är vad uppdraget handlar om!

ExoMars är i sen indelat i två olika uppdrag. Den ena består av Trace Gas Orbiter (TGO) och Schiparelli som lämnade jorden i mars tidigare detta år. Den andra får vi vänta på lite längre då den är planerad att skickas upp år 2020.

TGOs mål är att söka efter bevis av metan och andra typiska atmosfäriska gaser som kan tyda på att det finns aktiva biologiska och/eller geologiska processer.

exomars3
Schiparelli

Schiaparelli skulle fungera som en förberedelse till ESAs efterföljande uppdrag, t.ex. viktig teknik som måste funka. Den 19 oktober skulle den landa på Mars yta men tyvärr gick det inte som planerat – vilket det inte alltid gör! Schiaparelli befinner sig på Mars yta och allting tyder på att den fick en hård landning och kan ha gått sönder. Men trots detta så fäller inte ESA någon tår, då det som sagt finns mer sonder som ingår i det stora projektet! TGO till exempel, som klarade av att komma i Mars omloppsbana galant och befinner sig där i detta nu.

exomars

Men vad var det som då gick snett med Schiaperelli? Det är inte helt självklart än men det verkar som att någon i mjukvaran inte fungerade som planerat beräknad vilket i sedan tur skapade problem.

schiaparelli-before-after

NASAs sond ”Mars Reconnaissnce Orbiter” som är i omloppsbana runt Mars tog dessa bilder där man tror att Schiaparelli befinner sig. Datan ska analyseras för att förstå vad som gick fel och då undvika att det händer nästa gång.

Ibland går inte rymdprojekt som planerat men det kan leda till en ökad förståelse till hur man behöver förbättra sonder och en utvecklad teknologi! Nu gäller det att vänta till år 2020 och hoppas att allt går som planerat.

Varukorg