AU lanserar idag ett nytt stipendium: Astronomisk Ungdoms Rymdstipendium! Stipendiet kommer varje år att tilldelas en svensk gymnasieelev som gjort ett gymnasiearbete eller annat projekt med anknytning till astronomi eller rymdteknik, och delas ut i samarbete med International Astronomical Youth Camp (IAYC).

International Astronomical Youth Camp (IAYC) ett internationellt astronomiläger där du får iaycchansen att forska i ett spännande rymdområde tillsammans med likasinnade. Mottagaren av Rymdstipendiet 2017 får ett heltäckande resestipendium till det tre veckor långa lägret, och Astronomisk Ungdom står för hela resekostnaden samt lägeravgiften värde ca. 10 000 kr. 2017 års upplaga går av stapeln mellan den 16:e juli och den 5:e augusti i norra delarna av Extremadura, Spanien (El Solitario).

Under lägret får du forska i ett spännande ämne som du själv väljer ur ett brett urval av såväl naturvetenskapliga som tekniska områden. Varje deltagare placeras i den grupp som ligger närmast dennes eget intresseområde. Du får lära dig mer om alltifrån teleskop och astrofotografering till programmering, simuleringar av galaxer och relativitetsteori, och genomför tillsammans med en personlig handledare ett eget projekt i ditt valda ämnesområde.

Ta chansen och tävla om ett exklusivt resestipendium! Du som inte gjort ett gymnasiearbete om rymden eller du som går i ettan eller tvåan på gymnasiet kan göra ett annat rymdrelaterat projekt på fritiden eller i något annat sammanhang för att delta i tävlingen. Vid bedömningen av din ansökan premieras även intresse, entusiasm och motivation till framtida forskning och deltagande i International Astronomical Youth Camp 2017 – så ta chansen och våga söka!

Här kan du ansöka och läsa mer om resestipendiet och bedömningskriterier.

Sista ansökningsdag är 30 mars 2017.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IAYC 2016