Du missade väl inte månadens supermåne?

Vår rymdbloggare Eleonora Svanberg, 17 år från Linköping, presenterar varje månad en intressant rymdnyhet. I november berättar hon mer om supermånen som syntes på himlen den 14:e november. Läs vad hon skriver här:

Månadens rymdnyhet kommer att handla om supermånen som ingen kunde missa ägde rum helgen till den 14:e november!

Varför man kallar fenomenet för ”supermåne” är för att månen ser större ut än vad den gör under resten av året. Det är självklart inte faktamässigt korrekt att den är större då månen har kvar sin storlek, men varför den upplevs vara större går att förklara genom att det måste vara fullmåne och fullmånen samtidigt måste befinna sig som närmast jorden – i år befann sig månen faktiskt på det kortaste avståndet sen 60 år tillbaka! Supermånen framträder alltså som större och ljusare än en vanlig fullmåne under ett par dygn! Faktum är att månen i år uppskattades av NASA att upplevas som hela 14 procent större och 30 procent ljusare än en vanlig fullmåne!

supermoon-november-14-2016-17

Supermånar sker ungefär var 13:e månad men missade du den denna gång får du vänta tills år 2034 tills du får se en supermåne som beräknas bli lika stor. Förra året inträffade supermånen samtidigt som blodmånen och gav oss en superblodmåne – som är väldigt sällsynt. Vissa trodde att supermånen i år också skulle bli röd men det blev den inte. Vill man se nästa superblodmåne får man vänta tills år 2033 då den beräknas inträffa.

Har du tagit snygga bilder på supermånen som du vill dela med dig av kan du gärna mejla dem till: eleonora.svanberg@au.se så kan de publiceras på bloggen!

/Eleonora

supermane

Varukorg