Tack alla som deltog i Rymdläger 2016

I början av november gick Astronomisk Ungdoms andra läger för barn mellan 8 och 12 år av stapeln på scoutgården Oskarsborg i Stockholm. Här kan du ta del av arrangörernas berättelse från Rymdläger 2016, som lät ett 20-tal glada barn träffa nya vänner, observera månen, skjuta upp raketer, genomföra laborationer och lära sig mer om rymden under en av höstlovets helger. 

Den 5-6 november ägde Rymdläger 2016 rum, där närapå 20 deltagare i åldern 8-12 år deltog. De kom till scoutgården Oskarsborg vid lunchtid.

Under lägret fick de lyssna på olika föreläsningar av bild2handledarna, och t.o.m. en föreläsning av AUs egna Mikael Ingemyr där han pratade om exoplaneter – planeter utanför vårt eget solsystem. De andra föreläsningarna täckte en multitud olika ämnen som bl.a. hur raketer fungerar, kosmologi, och ISS – den internationella rymdstationen.

Under dagen klarnade det upp lite då och då så att månen syntes. Då togs teleskopet fram och några av handledarna visade månen och pratade om teleskopet med deltagarna.

Under lägret fick deltagarna också utföra labbar, där de bl.a. fick bygga sin egna månlandare som skulle tillåta att de släpptes från en viss höjd med ett ägg i utan att ägget krossades. I en annan laboration byggde barnen sina egna PET-flaskeraketer, vars uppskjutning senare markerade slutet på lägret.

Vi i projektgruppen tackar för oss, och hoppas innerligt att deltagarna hade det kul under lägret. Vi hoppas att vi snart ses igen!

/Projektgruppen, Rymdläger 2016

Många av deltagarna önskade att lägret hade kunnat hålla på hela höstlovet, och var mycket glada efter en aktivitetsfylld och rolig helg tillsammans med likasinnade. Nästa läger för medlemmar mellan 8 och 12 år är Space Camp 2017 som kommer att gå av stapeln i vår. Missa inte det!

Lägret genomfördes med stöd av Stiftelsen Svenska astronomiska sällskapets planetariefond. 

bild1

 

 

Varukorg