Två AU-medlemmar på astronomiläger i Alperna

Under den sista veckan i december var två av Astronomisk Ungdoms medlemmar på ESO Astronomy Camp i italienska alperna. I en vecka fick de och ungdomar från alla världens hörn lära sig mer om deras favoritämne, astronomi. Här nedan har Eleonora och Hugo, de svenskar som var på plats, berättat sina historier från veckan.

Eleonora:

Vart ska jag börja? Sista veckan av 2016 var jag på lägret ”ESO Astronomy Camp” i Italien och hade en av de bästa upplevelserna jag har haft! Vi var ca 50 deltagare runt om i hela världen, från Uruguay till Syrien och sen vidare till Norge! Temat på lägret var ”The visible and hidden universe” och det mesta av lägret låg alltså i olika typer av våglängder och spektrum.

Det var verkligen en av de roligaste veckorna jag har haft i mitt liv! Man märkte verkligen att ungdomarna här delade ett gemensamt intresse: astronomi. Jag tyckte bara det var inspirerande!

                 

Många kanske skulle tycka det var jobbigt att inte fira nyår hemma med sin familj eller sina vänner, men jag kan med stor säkerhet säga att det blir minst lika kul på ESO Astronomy Camp! Jag hade en jätterolig kväll och eftersom man hann bli så nära många så blev det en riktig fest!

Föreläsningarna var också väldigt bra, framförallt inspirerande skulle jag vilja säga. Man behövde inte ha så stor förkunskap. Det var otroligt häftigt att få spendera kvällarna på ett observatorium eftersom det var första gången för mig! Vi observerade många stjärnor men också planeter som Venus. Sedan sparade vi datan för att vidare analysera dem dagen efter. En väldigt bra inblick på hur det skulle se ut om man väljer att rikta in sig på astronomi.

Till sist skulle jag vilja säga att jag rekommenderar alla att söka nästa år! Ni kommer inte att ångra er! Ni kommer träffa vänner från hela världen som delar samma intresse som dig – det kan inte bli bättre!

 

Hugo:

Alla älskar en fantastisk stjärnhimmel, och att dela på en fantastisk stjärnhimmel tillsammans med andra rymdintresserade människor från hela världen är en erfarenhet man sent glömmer. Under vintern 2016 på ESO:s astronomiläger fick jag och 50 andra människor från hela världen chansen att uppleva just det. Under en vecka fick vi lyssna på föreläsningar, utföra experiment och mycket mer!

                

Det första som slog en när man mötte de andra lägerdeltagarna på Milanos flygplats var allas positiva attityd. När vi väntade på bussen började alla omedelbart prata och lära känna varandra. Samtalen berörde alla möjliga olika ämnen, från solsegel (en av mina egna favoriter) till fotografering. Resan till lägret var sedan en två timmars färd fylld med sjungande av Queen och långa diskussioner om vad man väntade sig.

En viktig del av ett bra rymdläger är självklart föreläsningarna, och även här imponerade ESO. Temat på lägret var ”Det gömda och synliga universumet” och alla föreläsningar berörde ämnet. Ett par av mina favoriter handlade om radioastronomi på Antarktis och en om ESO:s planerade teleskop E-ELT (Extremely Large European Telescope), en jätte med en huvudspegel på 39 meter i diameter.

Min egen, och alla andras, favoritbit av lägret var däremot själva astronomin. Lägret låg bredvid ett observatorium och de absolut flesta kvällarna spenderades med observationer. Vi fick även ta stjärnors, och planeters spektrum. Vi var även flera som började testa astrofotografering för första gången. Någonting som visade sig vara mycket mer fantastiskt än jag någonsin trott! Observationerna visade sig vara så underbara att man såg fram emot dem hela dagen. En morgon fick vi även möjligheten att gå upp klockan fem för att titta på Jupiter. För mig blev detta ett av lägrets mest fantastiska ögonblick: Jupiter med synliga ränder på ytan och tre synliga månar.

Slutligen vill jag bara råda alla att ta möjligheten att åka på den här typen av läger om man får chansen. Astronomi och rymden är alltid fantastiskt. Det enda som kan göra en stjärnklar himmel bättre är att uppleva dem tillsammans med vänner. Det kommer självklart bli det bästa minnet för min del.

 

/Eleonora & Hugo

Varukorg