Rebecca Forsberg pluggar astrofysik i Lund

Nu är det snart dags för flera av er medlemmar att välja utbildning och vi vill så klart guida er genom myllret av rymdutbildningar som finns där ute. Möjligheterna är många för dig som vill utbilda dig inom något med anknytning till rymden; du kan läsa alltifrån tekniska rymdteknikutbildningar till naturvetenskapliga utbildningar i astronomi, astrofysik och geologi. AU:s medlem Rebecca Forsberg är 21 år gammal och pluggar astrofysik vid Lunds universitet. För henne var rymden det självklara valet när det kom till utbildning, och hon valde att rikta in sig på den naturvetenskapliga delen av astronomin, med fokus på fysik och forskning. Här kan du läsa AU:s ungdomsredaktör Izabella Remmerts intervju med henne!

Namn: Rebecca Forsberg, 21 år

Läser: Naturvetenskapliga Kandidatprogrammet i Fysik, inriktning astrofysik

Lärosäte: Lunds universitet

Vad fick dig att välja din utbildning?

När jag skulle välja min utbildning så visste jag redan att jag ville studera rymden, det var det självklara valet. Frågan var hur, ville jag bygga satelliter, raketer och andra instrument som används vid forskning av rymden, eller ville jag hålla på med själva forskningen, datan. Efter lite tänkande insåg jag att det var det sistnämnda. Alltså, en naturvetenskaplig approach på fysik och astrofysik. Att det råkade bli i Lund handlade mest om att jag ville flytta hemifrån och testa att bo själv, långt ifrån det trygga hemmet.

Hur kopplar din utbildning till rymden?

Då det är en utbildning i astrofysik så kopplar det väldigt starkt till rymden, jag läser allt ifrån kosmologi, stjärnstruktur, och högenergiastrofysik till statistik anpassat för just astrofysiker/astronomer.

Vilka typer av jobb kan du få efter din utbildning?

Främst forskningsrelaterade vid universitet, men även jobb som allmänna fysiker kan få, där kunskaper inom programmering, matematik och statistik uppskattas.

Är du nöjd med din utbildning?

Jadå! Sen finns det väl alltid lite småsaker som man skulle vilja förbättra, men i det stora hela så blir jag utbildad till att kunna jobba med det som jag vill kunna hålla på med, det vill säga forska om rymden.

Skulle du rekommendera din utbildning till andra rymdintresserade?

Ja, förutsatt att man vill ha en naturvetenskaplig approach på det hela. Annars skulle jag rekommendera att söka sig till en teknisk utbildning, både Luleå, Chalmers och KTH har ingenjörsutbildningar inom fysik som riktar in sig på rymden.

Har du något tips till blivande studenter?

Ta varje uppgift som den kommer, men det menar jag, gör en sak i taget, gör upp listor för vad som måste bli gjort. Och överskatta alltid tiden som det kommer att ta för att bli klar. Se till att bli klar med saker i tid. Och framförallt, gå igenom anteckningar efter föreläsningar efteråt, försök förstå det mesta, fråga dina kurskamrater om någonting är knasigt. Det är enklare att lära sig när man är fler, enligt mig.

Stort tack för att du delade med dig av hur det är att plugga astrofysik vid Lunds universitet, Rebecca! Snart kommer vi att publicera fler tips och berättelser för dig som försöker välja vilken av alla rymdutbildningar som passar just dig bäst, håll utkik på bloggen under de kommande dagarna!

Varukorg