Theresia Hestad läser till civilingenjör i rymdteknik

Vill du arbeta med rymden i framtiden? Det finns mängder av möjligheter för dig som vill utbilda dig inom astronomi, rymdteknik eller geologi. Vår ungdomsredaktör Izabella Remmert har intervjuat vår medlem och kommunikatör Theresia Hestad, en 20-årig tjej som läser första året på Luleås rymdteknikutbildning. Kanske vill just du börja på rymdteknikprogrammet nästa år? Här kan du ta del av hela intervjun.

Namn: Theresia Hestad, 20 år

Utbildning: Civilingenjör Rymdteknik

Universitet: Luleå Tekniska Universitet

Vad fick dig att välja din utbildning?

Att jag ville bli ingenjör, det visste jag redan från början när jag började kikade runt på utbildningar där i tvåan på gymnasiet. Men sen kom ju frågan, inom vilket ämne? Det finns verkligen hur många inriktningar som helst att välja bland. Med en sådan bredd tänkte jag att det måste ju åtminstone finnas något inom de intressen jag hade. Ett intresse som just vid den tiden börjat gro ordentligt hos mig var rymden. Så jag gick helt enkelt in på antagning.se och sökte på ”rymden”. Civilingenjörsprogrammet i Rymdteknik på LTU var det första som kom upp, och jag har sedan dess varit säker på att det var rymdingenjör jag ville bli.

Hur kopplar din utbildning till rymden?

Då inriktningen är rymdteknik är det ganska självklart. Det är likt andra ingenjörsprogram, men med skillnaden att det är just flyg- och rymdsystem man blir ”expert” inom.

Vilka typer av jobb kan du få efter din utbildning?       

Fördelen med utbildningen är att den är bred, så man är inte helt begränsad till att arbeta inom rymdindustrin. Men vill man det, som jag vill, då har man många arbeten både i Sverige och internationellt att välja bland. Rymdindustrin är just nu inne i en guldålder där kunniga ingenjörer inom ämnet ständigt söks till den växande marknaden.

Är du nöjd med din utbildning?

Jag kunde faktiskt inte kunna vara mer nöjd. Att utbildningen håller till i Luleå, och den senare delen i Kiruna, gör att man redan som student befinner sig mitt i rymdsveriges centrum och det näringsliv man sedan ska kliva ut till. Både nationellt och internationellt finns det sedan många rymdinriktade projekt att delta ifrån till exempel ESA och NASA. Den utbredning som rymdindustrin har är till en stor fördel som student.

Skulle du rekommendera din utbildning till andra rymdintresserade?

Absolut. Om du vill arbeta med rymden och tycker om teknik är den här utbildningen något för dig.

Har du något tips till blivande studenter?

Första året är ett så kallat basår, där schemat till största del består av matte och fysik. Det kan vara lite tufft i början, men när alla grundkurser är klara börjar de på riktigt rymdinriktade kurserna och då är det bara att köra.

 

Bilder från Theresias praktik på Esrange i Kiruna. Här fick hon träffa redan färdigutbildade rymdingenjörer och se hur det är att jobba med rymdteknik på riktigt. Mer bilder och berättelser från Esrange hittar du på Theresias blogg Rymdthessan på nouw.com.
Varukorg