Besök i en gruva med rymdhistoria!

Gruppbild utanför Ytterby gruva.

Den 13:e maj arrangerade Svenska Astronomiska Sällskapet, SAS, en utflykt till Ytterby gruva i närheten av Vaxholm. Platsen är intressant såväl ur historiska och kemiska som kosmiska perspektiv, och bland annat har flera grundämnen upptäckts här. Med på besöket fanns professionella kemister och astronomer från Stockholms universitet och Uppsala universitet, och så klart flera medlemmar från ett flertal av AU:s lokalföreningar! Här berättar LUNA:s Cornelia Ekvall mer om utflykten!

För två veckor sedan höll Svenska Astronomiska Sällskapet i ett evenemang vid Ytterby gruva.Deltagarna fick lyssna till två professorer som berättade om de olika grundämnena som hittats vid gruvan, samt om grundämnen ute i universum!

Av de cirka fyrtio deltagarna som var på plats fanns även Siri Berge och Isac Moberg från SIRIUS, Scott Green från ORION och så jag från LUNA där och visade upp AU. Efter besöket vid gruvan gick de som ville runt i Ytterby för att sedan ta en fika vid ett mysigt café. Att gå på tillställningar som dessa är alltid positivt då man träffar många nya personer och kan bilda nya kontakter. Medelåldern är tyvärr lite hög inom SAS (om man inte räknar med AU som är deras ungdomsorganisation!) vilket gör det extra viktigt att även medlemmar från AU deltar i deras aktiviteter så att vi i framtiden kan bli ett mer enat ”Rymdsverige” som strävar efter liknande mål!

/Cornelia

 

Isac och Siri från SIRIUS, vår lokalförening i Stockholm.
Varukorg