Exoplaneter och reducering av CCD-data från teleskop!

Nu är Rymdforskarskolan 2017:s första schemalagda dag förbi! Efter att ha träffat eleverna är vi säkra på att det kommer att bli två fantastiska veckor med mycket ny kunskap och häftiga upplevelser. Mjukstart finns inte i Rymdforskarskolans vokabulär, och idag har eleverna reducerat CCD-data från teleskop, bakat rymdiga tårtor och lyssnat till många coola föreläsare. Här berättar vår elev Tilde Nordlander mer om dagen!

Hallå!

Jag heter Tilde, och har fått ansvaret att berätta om vår första dag på rymdforskarskolan 2017!

Dagen fick sin början då vi vaknade på Solna gymnasium, där alla deltagare kommer att bo under de två veckorna som kursen varar. Alla vi var väldigt trötta, men efter lite frukost och musik var det ändå ett glatt gäng som gav sig av mot Albanova för kursens första föreläsning. Den gavs av Sven Grahn och kallades “Rymdens erövring – bilder att minnas”. Som titeln avslöjar så var det lite av en sammanfattning på rymdteknikens utveckling, ända från Sputnik 1 1957 till det allra senaste nyheterna.

Sista föreläsningen innan lunch var det Markus Jansons tur att tala. Hans presentation kallade han “Jordlika planeter vid andra stjärnor”. Han berättade massvis med spännande saker om olika metoder för att upptäcka exoplaneter, samt hur vi avgör om det finns möjlighet för liv på de planeterna vi hittar. Sedan så var det dags för en efterlängtad lunch! Vi åt på Albanovas restaurang vilket var hur gott som helst, jag åt en risotto med rödbetor men det fanns flera rätter att välja på.

Eftermiddagen bestod av en föreläsning till, plus en laboration. Föreläsningen hölls av Björn Ahlgren. Han började med att prata om livet som doktorand, nyttig info för oss som drömmer om att doktorera och även om sin forskning om gammablixtar. Dagens laboration ansvarade min handledare Måns Holmberg över, och bestod av att vi fick kalibrera bilder han tagit på en nebulosa och Andromedagalaxen. Jag (och de flesta andra) tyckte detta var hur roligt som helst, och annorlunda från vad vi någonsin fått testa innan.

Sedan var dagens aktiviteter på Albanova över, och vi begav oss tillbaka till Solna Gymnasium. Efter middag på restaurang så startade kvällens sociala aktivitet: Tårtbakning! Deltagaren Alma fyllde år, och vi firade henne på bästa tänkbara sättet. Varje mentorsgrupp fick baka en tårta som sedan bedömdes av Mikael utefter tre kriterier; “Rymdighet”, smak och stil. Min grupp vann (Heja Rosa Nebulosa!) med vår väldigt fina “Mikaelien”, en hyllning till Rymdforskarskolans projektledare Mikael Ingemyr.
Sedan var dagen över! Innan läggdags så hade vi “Bedcheck” med våra handledare, men annars så var det allt för första dagens aktiviteter. Återigen trötta men ännu mer nöjda så gick vi alla tills sängs, taggade på morgondagen.

/Tilde

 

Rymdforskarskolans andra dag inleds med föreläsningar! Full fart direkt!
Varukorg