Allmän och speciell relativitetsteori och analys av planetytor

Så har ännu en dag gått till ända och Rymdforskarskolans elev Robin Zhou berättar om dagens händelser. Rymdforskarskolans tredje dag har bland annat bjudit på föreläsningar om relativitetsteori av Sören Holst och analys av planetytor på Vetenskapens hus. Efter en lång dag har eleverna gjort sig förtjänta av lite sömn; något som lär behövas inför de fullspäckade dagar de har framför sig!

Hej kära läsare!

Ännu en händelserik och inte minst lärorik dag har passerat på Rymdforskarskolan. Efter ett i mina mått mätt ett (mycket) tidigt uppvaknande vankades det frukost och dessutom för den första gången på Rymdforskarskolan också kaffe, vilket var en stor lättnad då avsaknaden av densamma tyvärr lett till många gäspningar och tunga ögonlock under föreläsningarna dagen innan.

Efter en kort bussresa var vi framme vid forskarcentret Albanova, ett toppmodernt komplex tillhörandes KTH med mycket skönare stolar än i skolan. Där fick vi höra föreläsningar om bland annat exoplaneter, relativitetsteori och chansen för liv på andra planeter. Även om vi inte hittade några aliens idag lärde jag mig mycket om Einsteins relativitetsteorier, som förklarades på ett mycket mer begripligt och lättförståeligt sätt än någon annan gjort tidigare.

På kvällen blev det middag på en thairestaurang nära boendet och en lång (26 frågor!) tipspromenadrunda om rymdfrågor sattes upp för oss. Det var väldigt svåra frågor med allt som har med rymden att göra och jag hoppas att jag lyckats något bättre än vad slumpen skulle gjort. Därefter fick vi trots det rätt stränga schemat ändå lite fritid, vilken tillbringades med en lång joggingtur kring det närbelägna Råsundasjön.

Klockan är 23:40 när jag går och lägger mig. Jag kommer nog behöva kaffe imorgon också.

/Robin

Eleverna äter lunch tillsammans på den fina restaurangen på AlbaNova mellan föreläsningarna under Rymdforskarskolans tredje dag.
Varukorg