Besök av Christer Fuglesang och nobelpristagaren Frank Wilczek

 

Finbesök av 2004 års Nobelpristagare i fysik, Frank Wilczek.

Torsdagen den 29:e juni var en speciell dag under Rymdforskarskolan i Stockholm. Då fick nämligen eleverna besök av Frank Wilczek, som år 2004 erhöll Nobelpriset i fysik för upptäckten av asymptotisk frihet i teorin för den starka växelverkan. Dessutom höll Rymdforskarskolans rektor, Christer Fuglesang, sin efterlängtade föreläsning om hur det är att vara astronaut. En fullspäckad dag med framstående forskare, med andra ord! Mer om dagen berättar deltagaren Sofia Danielsson Damne här:

Hej alla glada!

Jag heter Sofia Danielson Damne och kommer nu att berätta för er om allt kul som hände på Rymdforskarskolan torsdagen den 29 juni.

Dagen började, precis som alla andra dagar, med att vi vaknade, åt frukost och gjorde oss i ordning. Just denna dag låg det dock en lite nedstämd känsla i luften på Solna gymnasium, då det var den sista ’vanliga’ dagen och slutet på två härliga veckor kändes lite för nära. Samtidigt såg vi väldigt mycket fram emot dagens två mycket speciella föreläsare – Nobelpristagaren i fysik 2004, Frank Wilczek, och Sveriges första astronaut och dessutom Rymdforskarskolans rektor, Christer Fuglesang.

Frank Wilczek svarar på elevernas frågor.

Frank Wilczek höll en föreläsning för oss om sina upptäckter inom partikelfysiken. Han gick igenom dels ’asymptotisk frihet’, att den starka växelverkan som håller ihop kvarkar ökar med avståndet, vilket gav honom Nobelpriset, och dels hans teori om axioner, en partikel som ännu inte hittats men som skulle kunna hjälpa till att förklara mörk materia.  (Jag och flera andra tog nog snarare med oss en känsla av ”wow, det här låter avancerat och coolt” än faktisk förståelse om exakt vad Frank upptäckt). Efter föreläsningen fick vi ställa frågor till Frank, och han svarade entusiastiskt och tankfullt om allt från vad han trodde skulle bli forskningens nästa största upptäckt till vilka spel som hjälpte honom att utveckla problemlösningsförmågan. Han var verkligen generös med sin tid och sitt engagemang och lämnade nog oss alla inspirerade och imponerade.

Efter föreläsningen följde lunch och en intressant och inspirerande föreläsning där Agnes pratade om studentprojektet MIST-satelliten. Istället för att ha en laboration som vi brukar fick vi tid att arbeta på de presentationer vi ska framföra på avslutningsseminariet  – ta bort särskrivningarna ur powerpointsen, dubbelchecka all fakta och träna på själva framförandena.

Sedan var det dags att träffa Christer! Under en hel timme fick vi veta nästan allt som är värt att veta om hur det är att vara astronaut – från hur man sover, går på toa, klipper håret, motionerar och äter Ahlgrens bilar på ISS (Internationella Rymdstationen) till hur många vitt skilda grenar inom forskning som utför experiment i tyngdlöshet för att bättre ta reda på saker som kan hjälpa både oss här på jorden och framtida astronauter. Dessutom pratade Christer om framtiden för rymdbranschen och om sitt jobb som professor på KTH nu när han pensionerats från att vara astronaut. Det var stort att få träffa en person som både själv är extremt framstående bland rymdintresserade och andra svenskar och dessutom inspirerat så många andra att intressera sig för och lära sig mer om rymden!

Thaimaten som följde var efterlängtad av många hungriga magar.  Sedan var det dags att bege sig till skolan för lite fritid – för att finslipa presentationer eller bara ha trevligt tillsammans – följt av genrep av presentationerna inför handledarna.  Dagen avslutades med en bedcheck fylld av applåder, fånigheter och mycket skratt.

Det var allt för mig!

/Sofia

Hela gänget tillsammans med Christer Fuglesang på AlbaNova, KTH.
Varukorg