Space Camp 2017 bjöd på solsystem, bad och rymdpromenad

Astronomisk Ungdoms tredje läger för barn och unga mellan 8 och 12 år har nu gått av stapeln! Den 17-18:e juni samlades ett glatt gäng unga rymdintresserade i Stockholm vid Älvsjös scoutlokal. Tillsammans fick 22 stycken entusiastiska deltagare lära sig mer om astronomi och rymdfart under dessa två dagar fyllda med aktiviteter! Deltagarna har bland annat tagit del av spännande aktiviteter på Vetenskapens Hus, byggt egna solsystem och träffat nya vänner. Läs projektledare Malin Lindbäcks rapport från Space Camp 2017 här!

Deltagarna fick lära sig massor om rymden på Vetenskapens Hus.

Vi startade Space Camp 2017 med aktiviteter på Vetenskapens Hus, något som många efteråt verkar ha som favorit med lägret. På Vetenskapens Hus fick deltagarna bland annat göra mycket praktiska saker såsom att skapa, bygga, testa på olika saker men även lyssna på kortare föreläsningar.

När alla tagit sig till boendet valdes sovplatser och lokalerna utforskades. Pyssel och tidningar om rymden hade lagts ut på olika bord för att underhålla innan middagen skulle serveras. Efter middagen startades ett Kahoot, ett frågespel där du ska klicka i rätt svar, och därefter startades en film som ett avslut på dagen innan det var tid för läggdags.

Söndagen kickades igång med en rymdpromenad. Under rymdpromenaden gick vi avståndet mellan planeterna i solsystemet fast i en extremt förminskad form. Vi pratade gemensamt om de olika planeterna och deras märkvärdigaste fakta.

Vi hade lyckligtvis tur med vädret under både hela lördagen och söndagen vilket gjorde att vi efter rymdpromenaden kunde erbjuda en härlig stund för bad. Ville man inte bada så kunde man köra lite astrogympa med några ledare!

Ett gäng glada deltagare visar stolt upp sitt solsystem.

Efter lunchtid satte vi igång med den aktivitet som nog alla ledare fann som favorit. Vi höll denna aktivitet utomhus på en stor gräsplan. Alla delades in i tre grupper på ca 7 deltagare och sedan fick barnen skapa egna solsystem. Planeter målades och sattes upp på rad i en planka med grillpinnar. Under hela aktiviteten var koncentrationen total och alla såg ut att vara djupt försjunkna i deras arbete.

Det skrattades, pågick häftiga konversationer som fick igång tankarna och samarbetades på en väldigt god nivå. Barnen verkade otroligt stolta över deras arbete när de väl kände sig klara.

Sista aktiviteten var att skapa lavalampor, något barnen skulle få ta med sig hem efter lägrets slut. Därefter gick vi tillbaka till boendet för att ha vårt avslut där, alla fick även gå hem med varsin ätbara present.

Avslutningsvis vill vi ledare under lägret tillägna ett stort tack till alla deltagare och som medverkade. Under den ytterst korta tiden som vi fick äran att lära känna dessa barn så fick bland annat jag som inte kunde mycket om rymden innan en makalös undervisning. Den mängden kunskap som barnen besitter om rymden och även andra saker fann jag förbryllade. Det väcktes mycket stolthet och glädje i att få agera föreläsare för en ledare som tyckte att det var otroligt häftigt med det starka intresset de alla delade.

Ni som inte vill vänta tills nästa års Space Camp så kommer det vara ett rymdläger för samma åldersgrupp i höst. Då hoppas vi att ännu fler barn och unga mellan 8 och 12 år tar chansen att lära sig mer om rymden tillsammans med oss i Astronomisk Ungdom!

Hela gänget! Tack alla härliga rymdentusiaster som deltog i Space Camp 2017. Hoppas vi ses på många AU-läger i framtiden!

/Malin

Varukorg