Rymdforskarskolan i Kiruna: Dag 1

 

Nu är Rymdforskarskolan i Kiruna äntligen igång! 21 gymnasieelever har samlats på rymdbasen Esrange utanför Kiruna, där de kommer att bo de kommande 9 dagarna. Första dagen fylldes av lära känna-lekar och introduktion till programmet, samt en viktig säkerhetsgenomgång – förutom att det är unikt att vistas på Esrange finns det såklart många regler att förhålla sig till när man befinner sig på en riktigt raketbas. Här kan du läsa deltagaren Saga Hanssons berättelse från sin första dag på Esrange! 

Hela gruppen lär sig varandras namn.

Äntligen! Den 14 juli anländer glada och förväntansfulla elever till ett regnigt Kiruna. Många har tagit flyget, och på flygplatsen sticker en grupp på tio personer ut, tio främlingar som alla lär känna varandra genom sin gemensamma passion – rymden. 15.15 kommer bussen och hämtar oss i ösregnet. Där sitter fler som  på samma sätt redan pratar vetenskap, utbildning, och förväntningar på rymdforskarskolan. När bussen 45 minuter senare anländer till Esrange regnar det fortfarande, men ingen är mindre glad för det. Vi går alla in på våra hotellrum och bekantar oss med de förstklassiga lokaler vi får bo i.

Nästa aktivitet är föreläsning om Esrange, allmän info, och i sann Ingemyr-anda (referens till Mikael Ingemyr, Rymdforskarskolans projektledare) mycket annat också. När detta är klart blir det kvällsmat på restaurangen Space Inn. Även maten håller mycket hög standard. Efter kvällsmat är det mer praktisk information, schema, regler etc. Sedan är det allas favoritdel: Namn- och lära känna-lekar!! Utomhus sägs namn och astronomisk företeelse, sen är vi ormar, och inomhus har vi speed-dating.

Efter en kort paus delas vi in i smågrupper inför en bedcheck (tänk samlingen på dagis, men för vuxna och på kvällen) och lär känna varandra ännu lite närmre. Vi får även veta att vi ska tävla mot de andra grupperna! Lagnamn diskuteras ivrigt.

Efter bedcheck, som slutar strax innan 23, är det fortfarande ljust ute. Många går och lägger sig och vilar upp sig inför morgondagens bergsvandring, en tredjedel hänger kvar i rekreationsrummet och socialiserar (gör memes av Ingemyr). Ca 23.40 går även dessa och lägger sig, trötta efter den intensiva dagen och förväntansfulla inför de ännu mer intensiva dagarna som kommer.

Nu är Rymdforskarskolan 2017, andra upplagan, är igång!

/Saga

 

 

Nu leker vi för fullt!
Varukorg