Rymdforskarskolan i Kiruna – dag 3

Nu är Rymdforskarskolan i Kirunas tredje dag till ända. Eleverna har fått analysera CCD-data från teleskop för att skapa vackra bilder på galaxer och nebulosor, beräkna massan av en av solsystemets jättar, Jupiter, och lyssna till handledarnas inspirationsföreläsningar. Kvällen avslutades med Rymdjeopardy där kunskaperna i astronomi och rymdteknik sattes på prov. Här berättar deltagaren Julia Klint mer om sina upplevelser. Rymdforskarskolan 2017 i Kiruna har bara börjat!

Deltagarna Sofia och Vera har roligt under en laboration.

En intensiv men extremt rolig söndag på rymdforskarskolan. Efter den goda hotellfrukosten genomförde vi vår första labb. Den gick ut på att vi skulle kalibrera och reducera CCD-data från teleskop, det vill säga att göra bilderna som kommer från teleskopet korrekta och avläsningsbara. En väldigt lärorik laboration med fina bilder som resultat, så roligt! Efter lunchen hade vi vår andra labb, där vi med hjälp av Jupiters månars position vid olika tillfällen skulle räkna ut Jupiters massa. En riktigt klurig laboration som krävde mycket samarbete, men så fascinerande att lilla vi som bara går på gymnasiet kan räkna ut något så stort och som är så långt bort. Verkligen en mäktig känsla! Därefter fick vi bara sitta och njuta av våra handledares och vår projektledares presentationer om hur deras rymdintresse började, vad de pluggat och åstadkommit och tips på vad vi kan plugga i framtiden. Det var verkligen fantastiskt att höra hur mycket de hunnit med trots att de inte är många år äldre än oss. Stipendier, sommarforskarskolor, gymnasieprojekt, engagemang i Astronomisk Ungdom, handskakning med kungen, tävlingar, praktikplatser, jobb och universitetsstudier… listan tar aldrig slut! En sann inspiration!

Efter middagen var det dags för Rymdjeopardy, en av deltävlingarna i Rymdkapplöpningen. Otroligt roligt att få dela med sig av sina astronomikunskaper, men framför allt att få höra hur mycket de andra kan och tillsammans diskutera sig fram till svaren. Äntligen en frågesport bara om astronomi! Att vårt lag vann gjorde självklart det hela ännu bättre. Men det faktum att man kan prata fysik eller astronomi med vem som helst, och att ALLA är lika intresserade som jag, är bland det bästa av allt!

/Julia Klint

Rymdforskarskolans elever Ella och Eli beräknar Jupiters massa med hjälp av teleskopbilder i Scientific Center på rymdbasen Esrange.
Varukorg