Rymdforskarskolan i Kiruna – dag 4

Hur går det egentligen till när man skjuter upp raketer; hur ser raketrampen ut och vilka arbetsprocedurer finns? Detta och mycket mer fick eleverna på Rymdforskarskolan i Kiruna lära sig under programmets fjärde dag, vilken bjöd på en heldags rundvandring på Esrange; Sveriges enda rymdbas och elevernas bas under programmet. Här berättar deltagaren Sigfrid Stjärnholm mer om dagen!

Att kalla denna dagen för något annat än fantastisk skulle vara att fara med osanning. Mitt namn är Sigfrid och jag ska återberätta dagens många händelser och aktiviteter!

En härlig frukost är det bästa sättet att starta en dag på, och som alltid levererade kocken med storartad bravur. Efter att våra magar var mättade fick vi en riktig inblick i Esranges infrastruktur när vi guidades på området av Per Baldemar, Ground Safety Manager. Vi fick besöka rummet där raketuppskjutningar övervakas, där alla signaler mottas och även de platser där själva raketerna avfyras ifrån. Några av oss fick även äran att trycka på avfyrningsknappen som om det vore en riktig uppskjutning. Vi tyckte alla att det var spännande att få följa en raketuppskjutning bakom kulisserna.

Efter rundturen tog vi oss uppför ett berg på Esrange där vi fick lyssna på en föreläsning om den svenska vädersatelliten Odin. Vi fick bland annat lära oss att när satelliten sköts upp 2001 var den egentliga missionstiden endast två år. Nu, 16 år efter att den sattes i omloppsbana runt jorden, är satelliten fortfarande i drift, och vi fick träffa den personal som håller den vid liv.

Vi begav oss sedan in till vårt laboratorium för att utföra en undersökning av Merkurius kratrar. Vi arbetade i par och laborationen lärde oss metoder för att undersöka satellitbilder. Satellitdatan gav i sin tur möjligheten att få fram bakgrundsfakta om de kratrar som har bildats av asteroidnedslag på ytan.

Dagens fysikaktiviteter avslutades med en tipspromenad, eller som ledarna insisterade på att kalla det – en rymdpromenad, där vi tävlade i smågrupper.

Från morgon till kväll har hjärnan varit igång för full rulle, och som avslutning samlades vi för att avnjuta det senaste avsnittet av Game of Thrones. Ännu en dag med ett fullspäckat schema, men det är en av de många saker som gör Rymdforskarskolan så fenomenal. Det höga kunskapsflödet – både mellan ledarna och eleverna – har bidragit till den inspirerande atmosfär som råder här på Esrange i vår lilla grupp av framtida forskare.

Tack och hej, leverpastej!

/Supernovan Sigge

Hela gänget vid raketrampen på rymdbasen Esrange!
Varukorg