Rymdforskarskolan i Kiruna – dag 6

Ännu en dag på Institutet för rymdfysik, IRF, har stått på schemat för eleverna på Rymdforskarskolan i Kiruna. De fick lära sig mer om alltifrån norrskensforskning till asteroider och meteorer, och dessutom introducerades de till programmeringsspråket Python i en laboration som handlade om vår närmaste grannplanet, Venus. Dagen avslutades med tävlingsnerverna på helspänn när den berömda Rymdolympiaden skulle avgöras. Här kan du läsa vad deltagaren Moa Tennberg har att berätta om dagen:

Hej,

Eleverna är i full gång med en samarbetsövning; en av grenarna i den legendariska Rymdolympiaden som idag gick av stapeln!

Efter fem intensiva men roliga dagar började den sjätte dagen av rymdforskarskolan i Kiruna.

Dagen började med att vi morgontrötta men exalterade begav oss till restaurangen Space Inn för att äta frukost, för att ge oss den energin för att uppleva ännu en dag på rymdforskarskolan.

Efter att matlådor hade blivit plockade begav vi oss till IRF (Institutet för rymdfysik), vilket är ett forskningsinstitut i Kiruna. När vi var framme samlades alla i föreläsningsrummet där tre anställda på IRF föreläste om ämnen kring vårt gemensamma intresse; rymden. Tre intressanta timmar påbörjades med föreläsningar om norrsken, meteorer och asteroider och iskristaller.

Glada, efter bra och intressanta föreläsningar, går vi till IRS datasal där vi ska labba. Dagens labb var att använda ett program skrivet i Pyton för att hitta distributionen av olika snabba joner på Venus. Två timmar tycktes gå otroligt fort och innan vi visste ordet av det var det dags att åka tillbaka till Esrange. 

Efter en liten paus och middag, påbörjades den andra aktiviteten för dagen; Space Olympics. Där de tre handledargrupperna skulle tävla mot varandra i olika moment. Vi fick bland annat göra; irländsk julafton och andra samarbetsövningar. 

Dagen avslutades som vanligt med bed check klockan 22.00, där vi fick diskutera dagens händelser, sen gick vi och lade oss, trötta men med längtan efter vilka aktiviteter vi skulle få delta i dagen efter. 

/Moa

 

Gruppbild tagen utanför Institutet för rymdfysik i Kiruna.
Varukorg