Rymdforskarskolan – dag 8

Näst sista dagen för eleverna under Rymdforskarskolan i Kiruna är här! Idag var det dags för förberedelser inför den stundande raketkampanjen, och dessutom blev det födelsedagsfirande i restaurangen Space Inn då en av Rymdforskarskolans elever, Gustav Sjögren, fyllde år. Här kan du läsa eleven Eli Adelhults berättelse från dagen:

Fredagen på rymdforskarskolan här i Kiruna var kanske en av de mest händelserika dagarna under hela veckan, och enligt min mening även en av de roligaste.

Födelsedagsbarnet Gustaf Sjögren blåser ut ljusen på sin födelsedagstårta. Firandet gick av stapeln i raketbasens egen restaurang, Space Inn.

Den här dagen började precis som alla andra med att vi gemensamt åt en jättegod frukost i rymdbasens alldeles egna restaurang Space Inn. Efter frukost började det tätt packade schemat med en genomgång hur man räknar ut hur högt upp en ballistiska raket kan komma att flyga. Därefter fick vi göra något betydligt mer praktiskt, nämligen bygga våra alldeles egna raketer! (Som förstås var betydligt mindre än de raketer som normalt sett brukar skjuts upp från Esrange.)

Dessa raketer jobbade vi med i par om två och två fram till lunchen och även en bra stund därefter. I slutändan hade alla fina raketer med coola namn som var klara att skjutas högt upp emot himlen dagen därpå. Därför ägnade vi det som var kvar utav eftermiddagen till att lära oss mer om exoplaneter. Först lyssnade vi på en kort föreläsning och sedan fick vi själva utföra en utmanande laboration.

Efter dagens kunskapslyft blev det självfallet middag men även sång och en present från ledarna till Gustaf som fyllde arton på dagen till ära. Senare framåt kvällen bjöds det även på egen liten biovisning där vi tittade på klassikern “2001 A Space Odyssey”, som passade nog utspelar sig i rymden. Därefter gick vi allihop och la oss, exalterade inför morgondagens raketuppskjutning.

/Eli

Varukorg