Astronomisk Ungdom arbetar för att öka jämställdheten inom de naturvetenskapliga- och tekniska branscherna genom att inspirera fler unga tjejer att våga satsa på naturvetenskap, teknik och matematik. Förra veckan besökte P4 Norrbotten och tidningen NSD Rymdforskarskolan på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna, där den avslutande raketkampanjen just gått av stapeln för gymnasieeleverna som deltog i programmet. Det är allra första gången som gymnasieelever får bo på Esrange och lära sig mer och astronomi och rymdteknik på det här sättet!

Gymnasieeleven Cornelia Ekvall bygger sin miniraket under Rymdforskarskolan.

Rymdforskarskolans projektledare Mikael Ingemyr intervjuades efter Rymdforskarskolan i Kiruna av P4 Norrbotten om hur Astronomisk Ungdom är med och arbetar förjämställdheten inom rymdbranschen. Inslaget handlar bland annat om att programmet fortsätter att locka fler tjejer än killar; något som är extra roligt och viktigt med tanke på att rymdbranschen fortfarande är mansdominerad. Av totalt 150 sökande var majoriteten tjejer. Totalt antogs 72 elever till de tre upplagorna av Rymdforskarskolan i Göteborg, Stockholm och Kiruna, varav 44 tjejer och 28 killar.

– Det inger mycket framtidsoptimism. Rymdbranschen är fortfarande mansdominerad men med tiden kommer det att bli jämställt, säger Mikael Ingemyr, projektledare för Rymdforskarskolan.

Lyssna till hela intervjun i P4 Norrbotten här.

Det är allra första gången som en sommarforskarskola hålls på Esrange och gymnasieelever bjuds in för att bo och lära känna rymdbranschen där det verkligen händer. Och programmet har verkligen vidgat elevernas vyer vad gäller vilka möjligheter de finns för den som vill arbete inom rymdbranschen i Sverige.

– Innan jag kom hit trodde jag i princip att det man kunde bli var astronaut. Men under forskarskolan har vi fått se att det finns så många olika yrken inom rymdbranschen, säger vår elev Julia Kenning i en intervju med tidningen NSD under elevernas avslutande raketkampanj i miniformat.

Du hittar hela det stora bildreportaget här.

 

Julia Kenning och Ella Klintborg förbered sin raket inför den avslutande raketkampanjen på Esrange. Till sin hjälp har de en av rymdingenjörerna som arbetar på rymdbasen!