Rymdforskarskolan i Göteborg – dag 5

Visste du att det finns ett forskningsområde som handlar om interstellär kemi? Om det fick Rymdforskarskolans elever höra under programmets femte dag i Göteborg! Dessutom fick de en inblick i ett av Sveriges rymdföretag, RUAG Space, och dagen avslutades med allmänbildning för alla rymdintresserade – filmklassikern 2001: A Space Odyssey. Här berättar deltagaren Angel Bahrami mer om dagen:

Jag heter Angel Bahrami och jag bor i Stockholm. Gymnasiet jag går på heter Viktor Rydberg gymnasium Odenplan och jag ska börja tredje året i höst. Idag har det gått fem dagar sedan jag kom till Göteborg och sedan Rymdforskarskolan i Göteborg 2017 började. Dagen började med att Theresia (som är en av handledarna) kom in och väckte oss klockan 07.00 med låten ”Feels” i bakgrunden, som vanligt. När alla hade ätit frukost och fixat sig begav vi oss ut i regnet till busstationen som tog oss till spårvagnen, som i sin tur tog oss till Chalmers Tekniska Högskola där vi har labbat och lyssnat på flera intressanta föreläsare. Idag började vi med en laboration som handlade om att räkna ut Jupiters massa genom att studera fem bilder på Jupiter och dess Galileiska månar och använda oss av ett par matematiska formler. Det var en av de bästa labben som vi har gjort under hela forskarskolan, tyckte de flesta.

När alla var klara med labben flyttade vi till det andra klassrummet för att lyssna på Eva Wirströms föreläsning om interstellär kemi, en av mina favoritföreläsningar då hon pratade om kemi som man annars inte får lära sig i skolan. Det var dagens första föreläsning, och följdes av dansken Kirsten Kraiberg Knudsens upplysande föreläsning om galaxer i det unga universum.
Efter detta åt vi lunch i Chalmers kårhus. Jag tyckte det var coolt att känna mig som en student.
Sist men inte minst fick vi höra mycket om raketer och dess motorer på Jan Perssons föreläsning. Jan Persson är projektledare på RUAG, ett av Sveriges största rymdföretag som designar men även skickar upp raketer. Vi fick även höra lite om hans resa dit till där han är nu, och om möjligheterna vi har i framtiden.
Ett tag efter det här åt vi middag. Det jag inte visste om Rymdforskarskolan var att maten inte skulle vara vanlig skolmat, utan restaurangmat!!!!! Restaurangmaten som vi äter är ”oftast” god och vi brukar ta med oss det till Chalmers. Efter middagen tog vi oss tillbaka till skolan, där vi bor, men även har aktiviteter på kvällen. Denna kväll var vi *tvungna* att kolla på en klassisk rymdnördsfilm, Mikaels favorit, 2001: A Space Odyssey. För er som inte vet, är denna film från 1968 och avsevärt väldiiigt mycket långsammare än dagens filmer. Trots att många inte uppskattade filmen lika mycket som Mikael, höll vi även med om att det är en filmklassiker. Efter detta var det läggdags, och det är det även för mig nu. Sov så gott! Byeee!
Varukorg