Rymdforskarskolan i Göteborg – dag 6

Rymdforskarskolan i Göteborgs sjättedag har varit fylld med föreläsningar och eleverna har fått lära sig mer om alltifrån stjärnbildning till Herschel-teleskopet. Marlcolm Fridlund, ESA, berättade sedan vidare om exoplaneter och på eftermiddagen kom ingen mindre än Maria Sundin och pratade under titeln ”Att segla i metan på Titan”. Vad det innebär, och mycket mer, berättar deltagaren Marcus Hjält här:

” Don’t be afraid to catch feels, ride drop top and chase thrills…” Klockan är sju på morgonen och för femte dagen i rad väcks vi av Calvin Harris vackra toner i låten Feels. (Alla i gruppen delar inte den åsikten efter att ha hört låten x antal gånger hittills under veckan…). Idag är det torsdag och det är jag, Markus Hjält, som fått äran att berätta om vad som händer på Rymdforskarskolans sjätte dag här i Göteborg.

Efter frukosten begav vi oss till Chalmers för att lyssna på spännande och intressanta föreläsningar. Först ut idag var Magnus Persson som höll ett föredrag om hur stjärnor bildas ur stora gasmoln och hur vi med teleskop kan detektera dessa moln. Därefter följde en presentation av Elvire De Beck som berättade om Herschel-teleskopet, systemen på teleskopet och deras uppgifter. En riktigt spännande presentation enligt mig då man ofta hör talas om alla teleskop som skjuts upp, men förstår inte exakt hur de fungerar. Här redogjordes allt man kunde fråga sig i detalj, i alla fall så mycket som vi hann med på en timme. Sedan fick vi en kort bensträckare, innan det var dags för Malcolm Fridlunds presentation om s.k. exoplaneter. När vi pratar om exoplaneter är förstås en relevant fråga om det existerar utomjordiskt liv och detta var också något som diskuterades under presentationen.

Efter en fullspäckad förmiddag begav vi oss nu mot Chalmers kårrestaurang för att fylla på med energi. Mätta och belåtna återvände vi sedan till föreläsningssalen för att lyssna på föredraget med dagens kanske mest intressanta titel; Att segla i metan på Titan. Vad innebar det? Jo, vill vi göra fysiken lite roligare så räknar vi på vad som händer om vi utför aktiviteter på ett annat ställe än på Jorden, i detta fall på Saturnus måne Titan. Detta var något Maria Sundin med kollegor hade gjort. De hade beräknat hur det skulle vara att segla i metan på Titan och hur båtarna skulle behöva vara konstruerade. Riktigt roligt och intressant! Det följdes av att våra handledare höll en presentation om gymnasiearbetet. Här tog de upp samtliga delar i arbetsprocessen och förklarade vad som var viktigt att tänka på för att skriva ett framgångsrikt arbete. Tips från proffsen helt enkelt!

Lite tid för att arbeta på våra projekt, som ska presenteras på lördag, fick vi också innan det var dags för dagens middag som beställdes till Chalmers. Efter att ha avnjutit maten begav vi oss åter till Hulebäcksgymnasiet där vi bor under veckan. Väl tillbaka på skolan satte sig de flesta med sina grupper för att fortsätta med projekten. Vid tio-tiden var det sedan dags för bed-check med våra handledargrupper. Idag visade min handledare oss lite studiematerial från högskolan vilket var väldigt spännande! Efter bed-check gick vissa och lade sig, då sömnen är välbehövlig för att orka med de roliga och intensiva dagarna här. Vissa grupper satt trots allt kvar och arbetade med sina projekt till en bra stund efter midnatt. Det beskriver bra hur fantastiskt engagerade alla är här, men projekten skulle jag avslutningsvis vilja beskriva med ett känt citat från John F Kennedy (som startade Apollo-programmet) och det lyder;

“We don’t do it because it’s easy, but because it’s hard”!

/Markus Hjält

Varukorg