Rymdforskarskolan i Göteborg – dag 9, avslutningsdag och födelsedagsfirande!

Rymdforskarskolan i Göteborg är till ända och avslutningsdagen var full av spännande moment. Eleverna höll sina presentationer inför en stor publik i en imponerande föreläsningssal på Chalmers, och därefter var det dags för en fin avslutningsmiddag med trerätters och underhållning. Stort tack till alla fantastiska elever för era insatser under Rymdforskarskolan i Göteborg – ni kommer att gå långt! Här berättar eleverna Nelly Helsing och Josefin Karlsson mer om dagen:

Josefins berättelse:

Aldrig förut har vi ungdomar varit uppe tidigare en lördag. Duschkön är lång och speglarna upptagna. Alla fixar sig i ordning för idag är sista dagen med avslutningsseminarium och finmiddag. Strax efter frukost står vi uppklädda i hallen och tar bussen in mot Chalmers en sista gång. Stämningen är nervös och förväntansfull. Vi är alla fokuserade på att presentera det projekt vi arbetat med under många sena kvällar. Vi övar i korridorerna och klockan två fylls Gustaf Dalén-salen med familj och vänner. Även Jan Persson, från RUAG, har en plats i publiken. Eftermiddagen fylls av presentationer om gravitationsvågor, James Webb-teleskopet, galaxer, Einstein, raketer, exciterade atomer… och mycket mer. Det hela avslutas med en gruppbild på glada ungdomar och stolta ledare.

I sann Göteborgsanda väller regnet ner medan vi rör oss mot restaurangen. Alla är lättade nu när presentationen är urvägen, och man håller med om att nu kan festen börja. Nöjda och lyckliga njuter vi av en trerätters finsittning med tal och sång. Det är svårt att återge i ord den gemenskap som skapats under vår vecka i Göteborg. Jag tror inte någon riktigt gick in i det här med förväntningar om den värme och vänskap som det kom att bli. 

Kvällen avslutas med en aktivitet utomhus… och påväg tillbaka lättar molnen upp och vi får en glimt av natthimmelen. Det är denna natt som ett meteorregn passerar och det känns rent magiskt att stå tillsammans och se ”stjärnorna falla”. Strax efter slår klockan midnatt och det blir min artonde födelsedag. Alla kommer och kramar om mig och grattar mig. Jag får en fin present av ledarna och det sjungs och äts glass. Jag var så lycklig, ett stort stort tack till gruppen för det. Två timmar efter midnatt och redan visste jag att det var bästa födelsedagen någonsin.

Lite melankoliskt kramas det godnatt och hejdå, med löftet om att vi ses snart igen!

/Josefin

Nellys berättelse:

Väckningen skedde en aning senare än de andra dagarna,
detta var mycket behövligt då föregående kväll ägnats åt de presentationer som idag skulle äga rum. Frukosten åts och sedan var det fokus på att fixa sig samt förberedning inför dagens alla planer. Vid 9 tiden var det dax att förflytta sig återigen bort mot
Chalmers. Lite smått nervösa och förväntansfulla anlände vi till “Gustaf Dalèn-salen” där vi skulle befinna oss större delen av dagen.

Förberedelserna satte igång och alla grupper övade på
sina presentationer som snart skulle hållas. Vid lunch serverades kycklingsallad och efter maten ägnades den tid som fanns kvar till att ytterligare finslipa på sina tal. När klockan började närma sig 14.00 samlades alla i salen och sedan anlände de vänner, familj och övriga personer som skulle vara publik. Presentationerna blev mycket lyckade och sedan vad det dags för diplomutdelning.

Efter en eftermiddag full med lärorika och fina presentationer var det dags att bege sig till restaurangen “Källarkrogen” där kvällen spenderades med en utsökt meny. Maten bestod av en förrätt som var skagentoast, en varmrätt som bestod av Biff Rydberg och en avslutande dessert som var en smarrig hallon-pannacotta. Kvällen bestod av trevligt sällskap, både fina och roliga tal och massor av skratt. Kvällen var kort sagt oförglömlig.

När middagen var slut tog vi återigen bussen hem till Hulebäcksgymnasiet där vi tillbringat alla nätter. Kvällen bjöd på en hemlig aktivitet som var mycket spännande och rolig. Resterande delen av kvällen spenderades tillsammans med alla underbara “rymdvänner” innan det var dax för att sova den sista natten på Rymdforskarskolan!

/Nelly

Varukorg