Snart börjar resan till solförmörkelsen över USA!

Nu är det äntligen premiär för Astronomisk Ungdoms allra senaste verksamhet; Rymdresor! En Rymdresa är en sällskapsresa med astronomi- och rymdtekniktema för unga rymdintresserade mellan 16 och 25 år. Resan kan t.ex. gå till en astronomisk sevärdhet, studiebesök vid internationella rymdföretag, stora internationella teleskop eller andra rymdrelaterade resmål. 2017 går resan till Wyoming, USA, där vi kommer att bevittna den totala solförmörkelsen den 21:a augusti! Här på bloggen kommer du att kunna följa hela resan – häng med!

Imorgon bär det av till USA för 18 medlemmar i Astronomisk Ungdom! Det kommer att bli en road trip av rang och vi kommer bland annat att besöka Yellowstone National Park, Mount Rushmore National Memorial och Devil’s Tower, observera under Wyomings fantastiska stjärnhimlar och lära oss mer om astronomi i vackra, historiska landskap. Totalt kommer vi att passera genom inte mindre än 7 delstater!

Den totala solförmörkelsen kan ses längst det skuggade området den 21:a augusti.

Huvudpunkten på resan är självklart den totala solförmörkelsen den 21:a augusti. Under hela 2 minuter och 30 sekunder kommer vi att få vara med om ett enastående och sällsynt astronomiskt fenomen! Totala solförmörkelser är i själva verket väldigt vanliga och sker ca: 2 gånger per år, men då oftast över vatten eller Antarktis, där de inte är så lätta att observera och uppleva. Nästa solförmörkelse över Europa sker den 12:e augusti 2026, och kan ses från Grönland, Island och Spanien. Den senaste totala solförmörkelsen i Sverige kan säkert mormor och morfar minnas – den inträffade nämligen den 30:e juni 1954, och var en speciell händelse för svenskarna eftersom nästa totala solförmörkelse här hemma inte inträffar förrän den 16:e oktober 2126. Den generationen har dock turen att få uppleva ännu en totalidet den 3:e juni 2133; bara 9 år senare!

I veckan intervjuades reseledare Mikael Ingemyr i Aftonbladet om resan. Han beskriver en solförmörkelse såhär:

– Tänk dig att du står mitt på dagen i ett soligt landskap, och att det plötsligt snabbt blir mörkare och mörkare. Efter ett tag är det mörkt som på natten, fast det är mitt på dagen. Du ser stjärnor på himlen, insekter och fåglar tystnar, det blir svalt, allt blir lugnt… Folk som upplevt det säger att det är en upplevelse för livet, kanske den starkaste någonsin.

Här kan du läsa hela artikeln, med information om solförmörkelsen som astronomiskt fenomen, hur man observerar den på bästa sätt utan att skada ögonen och hur en sådan häftig händelse lockar människor från hela världen till USA. Här nedan finns en informativ bild som förklarar hur en solförmörkelse fungerar!

Du kommer att kunna följa hela resan här på bloggen, missa inte det!

Schematisk bild som beskriver hur en total solförmörkelse uppkommer.

 

Varukorg