Rymdresan 2017 – dag 1, Mount Rushmore och AU:s 5-års jubileum

Hej, mitt namn är Natalia och jag ska berätta om vår första dag här i USA.

Efter en lång men bra flygresa till USA skulle det första äventyret äntligen börja. Vi skulle få ta del av den amerikanska kulturen, prova på spännande maträtter men framförallt se de fantastiska landskapen som USA har att erbjuda. Före resan hade jag googlat upp bilder och information på de sevärdheter vi skulle besöka och idag, den första dagen, var det nämligen dags för Mount Rushmore.

Dagen började med att vi vaknade klockan 08.00 och åt en väldigt amerikansk frukost på hotellet. Frukosten bestod av exempelvis våfflor, muffins och Froot Loops (socker och färgämnen i form av flingor – väldigt amerikanskt!). När vi hade ätit klart var det dags att checka ut för att sedan hoppa in i våra två hyrbilar för att köra mot vår destination, som dag 1 var Mount Rushmore National Memorial.

Vägen dit var lång och slingrig. I bilen sjöng vi alla med till Queens låt ”Bohemian Rhapsody”, Håkan Hellströms ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” och som senare övergick till nostalgiska Grease-låtar. Musiken spelades på högsta volym och tiden gick fort. Efter mycket skratt och sång så var vi framme vid Mount Rushmore. Musiken stängdes av och alla i bilen brast ut i ett gemensamt tjoande som svar på att vi såg skulpturerna. Mount Rushmore är ansiktsskulpturer av granit som skapats av skulptören Gutzon Borglum och föreställer de amerikanska presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. Området kring Mount Rushmore var väl anpassat för dess besökare och innehöll restauranger, gångbanor och nedskrivna historiegenomgångar att läsa om. Vi lärde oss intressanta saker såsom att Washingtons näsa var hela 6 meter hög (!!). Det fick oss att inse hur svårt det måste ha varit att få till sådana fantastiska och detaljerade ansikten – ett riktigt mästerverk! Och visst tog det tid. Borglum spenderade flera år på att enbart studera presidenterna för att kunna skapa ett rättfärdigt ansiktsuttryck. Det var 400 människor som hjälpte till att skapa skulpturerna och Mount Rushmore blev färdigt först efter hela 14 år, 1941.

Vidare så promenerade vi på gångbanorna för att se presidenterna ur olika vinklar och läste om respektive president. Vi gick även in i en souveniraffär och åt mat på en närbelägen restaurang. Att få se Mount Rushmore på bild gör ingen rättvisa gentemot verkligheten. Skulpturerna var utformade med sådan precision att de nästan såg levande ut.

AU:s 5-årsdag
När vi senare anlände till hotellet var det ingen vanlig kväll. Det var nämligen Astronomisk Ungdoms 5-års jubileum. Detta firades med partyhattar, partypoppers, tårta och mingel. Under firandet gav Mikael ett vackert tal där han berättade om sin resa med Astronomisk Ungdom. Han berättade allt från hans tidiga visioner som medgrundare av AU och hur de satta målen uppfylldes ett efter ett, mycket snabbare än vad de kunnat tro. Mikael beskrev för oss om hur mycket han hade drömt att få göra denna USA-resa och uppleva totaliteten av en solförmörkelse.

Den första dagen i USA har varit utomordentligt bra och jag vet med säkerhet att resan bara kommer att bli bättre och bättre. Jag är oerhört tacksam att jag få vara med och dela denna upplevelse med 17 underbara människor!

Tusen tack till Astronomisk Ungdom (och särskilt tack till Mikael och Jennifer) som anordnade denna fantastiska resa! Det kommer att bli ett minne för livet.
Kram Natalia

Varukorg