Ex-arbeten inom Visualisering

Förra veckan presenterade Oskar Carlbaum, Michael Novén, Rickard Lindstedt och Michael Sjöström sina ex-arbeten inom mediateknik på Visualiseringscenter C. Deras arbeten har gjorts i projektet ”Open Space” som drivs i samarbete med NASA, American Museum of Natural History, University of Utah och New York University. 

Det Carlbaum och Novén genomfört i stora drag är ett interaktivt sätt att visa solstormar via satelliter för att visa magnethydrodynamiska simuleringar av heliosfären vilket kan skapa exempelvis Norrsken här på jorden. För att lyckas med detta har de bland annat spenderat ett halvår på NASA Goddard Space Flight Center.

Lindstedt och Sjöström har ägnat sig åt något annat, de har utvecklat ett sätt att interaktivt visa Marsytan i en högupplöst 3D-modell. De spenderade ett halvår på American Museum of Natural History för att lyckas med detta och de har kombinerat programmet Open Space med fotografier med data på 25cm/pixel (upplösning) från Mars Reconnaissance Orbiter. En av de häftigaste delarna av deras arbete enligt mig är att de har gjort det möjligt att se vart Curiosity åkt.

Även om jag personligen inte är på deras nivå av kunskap inom mediateknik var kvällen väldigt intressant. Det var många begrepp som nämndes vilka var helt okända för mig, men efter detta hade jag en större inblick i vad man faktiskt kan arbeta med inom visualisering, vilket är en hel värld i sig. Tänk att få göra delar avi sitt ex-arbete på NASA…. i framtiden kommer antagligen visualisering bli större än någonsin!

Varukorg