UPPTÄCK UNIVERSUM-Örebro

I lördags invigdes utställningen UPPTÄCK UNIVERSUM på Vågengallerian i Örebro. Utöver utställningen erbjöds pyssel, tipspromenad och så fanns dessutom Sveriges Fossilmuseum på plats med allt från meteoriter till dinosaurietänder! Arrangörer för eventet var Örebro Astronomi och ORION. 

Det det blev en fantastiskt rolig dag med mycket som hände. Vi hade en jämn strömmning av folk under hela dagen, vilket var extra kul, och vårt intryck var att de som lämnade utställningen var riktigt nöjda. Utställningen finns att besöka på många platser i landet och är skapad för Astronomins Dag och Natt vilket officiellt går av stapeln nu på lördag. Bakom utställningens bilder står sex stycken av Sveriges mest erfarna astrofotografer och detta år var deras tema Vintergatan.

Vad som också erbjuds på Vågengallerian är ”tidsresan”, en 5 meter lång tidsresa från Big Bang till idag, och den kommer tillsammans med UPPTÄCK UNIVERSUM finnas kvar att besöka oktober ut. Man kan även se två stora bollar som syns på några av bilderna nedan. De ska symbolisera 1) solen i förhållande till jorden och 2) solen i förhållande till Betelgeuse och det är väldigt häftigt att se den stora storleksskillnaden… Om du har vägarna förbi Örebro innan sista oktober så tycker jag absolut att du ska besöka utställnigen, varför inte avbryta shoppingen med en sväng i universum?

När man åkte upp för köpcentrumets rulltrappa såg man en inbjudande banderoll över ingången. Det såg så fint ut, hur ofta kan man upptäcka universum på stan? Inget man brukar se direkt, så det stack verkligen ut bland alla andra affärer och gav en perfekt effekt för reklam och att hitta nya medlemmar.

Något som detta är absolut inte möjligt utan personer som engagerar sig och vill lägga ner tid på att både planera och förbereda. Jag har haft en sådan tur att träffa både Kjell Olausson, ordförande Örebro Astronomi, och Tuvalie Mellin, vice ordförande Örebro Astronomi. Båda två är helt underbara och så otroligt roliga att jobba tillsammans med. Fortsättningsvis behövs även personer som hjälper till och från ORIONs sida fanns Scott (ordförande), Marcus (kassör) och jag (sekreterare) på plats, samt Scotts bror och kompis. I min mening var vi ett awesome team och allt gick superbra. Nu ser jag fram emot fler samarbeten i framtiden med liknande event!

 

 

Varukorg