Cornelia Ekvall, 17, får Rosa Tengborgs ungdomsstipendium 2017

Svenska Astronomiska Sällskapet delar varje år ut Rosa Tengborgs ungdomsstipendium till en ungdom i Sverige som utmärkt sig särskilt på astronomi- och rymdområdet. Årets stipendium tilldelas ingen mindre än Cornelia Ekvall, en 17-årig tjej från Norrköping som dessutom är ordförande och medgrundare av vår lokalförening LUNA. Stort grattis, Cornelia!

Cornelia Ekvall tar emot Rosa Tengborgs ungdomsstipendium 2017.

Cornelia Ekvall kommer från Skärblacka utanför Norrköping, och är en mycket driven och engagerad tjej. Hon är en stolt rymdnörd som sedan ett par år tillbaka varit aktiv i Astronomisk Ungdom. Sommaren 2016 grundade hon, tillsammans med Anja Saksi, Angelica Anjel och Robin Djerv, Astronomisk Ungdoms lokalförening LUNA i Linköping, som hon sedan dess lett på ett fantastiskt sätt. De har bland annat anordnat en stjärnfallsvisning i samarbete med Linköpings kommun. Nu får hon välförtjänt Rosa Tengborgs ungdomsstipendium, som delas ut av vår moderförening Svenska Astronomiska Sällskapet.

Cornelia delar gärna med sig av sin fascination för rymd och astronomi till andra; sedan en tid tillbaka som rymdbloggare på Astronomisk Ungdoms bloggportal. Dessutom har Cornelia bland annat varit författare i Populär Astronomi och arbetat med planetarievisningar och VR-utrustning på Visualiseringscenter C i Norrköping.

Men hon är ännu mer driven än så! Som gymnasiearbete ska hon bygga Östergötlands första mätstation i Sveriges nätverk av meteorkameror; ett projekt som hon driver i samarbete med forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet.

Utöver detta är Cornelia en stor inspirationskälla för alla andra unga rymdnördar i Sverige, och ett fantastiskt tillskott i alla sammanhang. En rymdentusiast som smittar av sig och en oerhört värdig stipendiat på alla sätt, med andra ord.

”Att vara en nörd är det bästa jag vet. Jag tycker det är underbart med de människor som kan otroligt mycket om ett speciellt ämne. Heja alla som ser upp mot stjärnorna och drömmer om framtiden!” säger hon.

Stipendieutdelningen hålls under Astronomins dag och natt den 23:e september. Kl. 13.00 tar Cornelia emot stipendiet och kl. 14:30 håller hon sedan en presentation för allmänheten med titeln ”Min rymdresa”. Missa inte det!

Läs mer i Svenska Astronomiska Sällskapets pressmeddelande här: http://www.astronomiska.se/2017/09/22/pressmeddelande-stolta-rymdnorden-cornelia-17-far-stipendium-pa-astronomins-dag/

 

Varukorg