”Make the Future Come Sooner”

”Det är de människor som vågar gå före och drömma om saker, som vågar att tro på något och som jobbar för det, det är ju de som driver världen framåt.” uttryckte Sundin med självklarhet i rösten. Mathias Sundin, riksdagsledamot för Liberalerna, är en politiker som inte tvekar när det gäller rymdfrågor. Trots bristen på intresse angående rymdpolitiken har han fortsatt att kämpa, och nu har vi alla chansen att ändra Sveriges rymdindustri och politik till det bättre. 

Vad är Warp Institute och hur relaterar de till sitt motto ”Make the future come sooner”?
Mathias Sundin var med i grundandet av stiftelsen Warp Institute vilket är en stiftelse som ser möjligheterna världen har att erbjuda. Enligt Sundin har den unga generationen fler möjligheter än vad någon annan generation någonsin haft. Dock finns problemet att många ser på framtiden som negativ och är rädda för hur saker och ting ska fortlöpa. Med negativa funderingar i bakgrunden tas inte viktiga beslut på rätt sätt och det är väldigt synd, menar han. Ett exempel Sundin tog upp var att om man valt att utbilda sig till lastbilschaufför och så försvinner det jobbet när man är färdig då lastbilar vid det laget är självkörande, är det väldigt enkelt att snabbt bli arg och bitter på samhället. Om man hjälper och inspirerar ungdomar att ta medvetna val kan detta undvikas och det är ett av Warp Institutes syften. De ska bland annat uppfylla detta syfte genom att resa runt bland landets gymnasieskolor och inspirera eleverna till att ta dessa viktiga medvetna valen inför deras framtid, vilket i min mening är awesome!

Varför Mars?
Strävan efter planeten Mars är tydlig genom Mathias Sundins rymdpolitik. I framtiden finns en ide om att under skolundervisning ta upp rymdresor till Mars. Det skulle vara väldigt utvecklande på det sätt elever måste koppla samman många olika kunskaper för att dels bygga (teoretiskt) rymdraketen och komma fram till hur astronauterna ska överleva under färden till samt på planeten. I sig är uppgiften både utmanande och rolig, men vad som kommer hända när vi tar oss till Mars är oklart. En av de största frågorna är av vem och hur planeten ska styras. Sundin ifrågasatte skämtsamt ifall Elon Musk (om SpaceX blir först) ska bli Mars egen diktator eller om vi först blir en företagskoloni som sedan utvecklas till någon form av demokrati. Jag frågade även Mathias Sundin hur han personligen tror att det kommer utveckla sig ifall ett företag vänder sig emot sitt land och hans svar var att det troligen blir problem förr eller senare. I hans mening är det bästa som människan uppfunnit demokratin, då ingen är i position av att ha all information i världen, alla synvinklar etc. Det är av yttersta vikt att vi behåller dessa tankesätt även när vi fortsätter vår resa ut i universum och att vi har en plan redan från början.

Finns det delmål som Sverige och vi ungdomar kan uppnå innan vi reser till Mars eller börjar gräva på asteroider?
Ja absolut!, utbrast Sundin. Fram tills december finns chansen att vara med och påverka Sveriges nya rymdstrategi. Vi alla, och inte minst ungdomar, kan höra av oss till regeringen och politikerna och lyfta fram vad vi anser som mest värdefullt att ta med. Tyvärr finns det en risk att strategin blir ”luddig”, dvs. att den kan tolkas lite efter tycke och smak… och då det rent politiskt går att påstå att man ej har misslyckats med strategin om inga konkreta mål var uppsatta från början är detta en knep politiker kan ta till. Därför är det av extra vikt att skriva rakt till rymdministern Helene Hellmark Knutsson (via epost adressen: u.registrator@regeringskansliet.se) och ledamöterna i utbildningsutskottet med önskemål om raka och tydliga mål med rymdstrategin.

Sedan på lång sikt kan vi driva på om att Sverige bör ha en svensk astronaut med till Mars! Även om de privata företagen vinner kapplöpning kan Sverige vara en del av utvecklingen på planeten. Någon av dagens gymnasieelever kan bli den personen och det gäller att dem inte lägger någon vikt med dem omkring som tycker rymden, Mars osv. är löjligt. ”Det är de människor som vågar gå före och drömma om saker, som vågar att tro på något och som jobbar för det, de är ju de som driver världen framåt.” uttryckte Sundin med självklarhet i rösten.

Fortsättningsvis är det viktigt att komma ihåg att om väljare tycker någonting så rättar sig politikerna efter det. Att under en längre tid använda exempelvis sociala medier för att visa upp ett nytt, samt växande, intresse är ett smart drag som Sundin nämner. För att få en förändring behövs debatter och om ingen är villig att ta upp en fråga är det omöjlig att komma fram till någonting. Att det exempelvis skapats runt 50 nya jobb i Östergötland tack vare att RUAG Space i Linköping byggt ut sin fabrik då de fått en beställning av One Web på 800-900 satelliter, visar att rymdindustrin ger jobb och drar in pengar.

Jämställdhet i rymden
Att majoriteten är män inom rymdindustrin och att kvinnor har ansetts som mindre kunniga börjar bli tabu. Jag frågade Sundin om hur han tror att detta fortsätter och han tycker att de vore klockrent att ta med jämställdhetsfrågan mellan kvinnor och män i rymdstrategin. De teknikbaserade områdena har varit mansdominerat och förhoppningsvis ändras detta genom att fler tjejer utbildar sig inom de naturvetenskapliga områdena och tar sig in i arbetslivet, vilket ser ut att vara en av dagens trender. I och med att det är en lång process att uppnå jämställdhet är det extra viktigt med förebilder som Karin Nilsdotter och andra kvinnor inom rymdbranchen som visar att det som förr ansågs omöjligt idag är möjligt.

I Sverige är jämställdheten i allmänhet ytterst prioriterad, varför skulle den inte vara det inom rymdindustrin?

Sveriges mest positiva facebookgrupp
Mathias Sundin lyfter även fram vikten av sociala mediers påverkan under intervjun. Vi har aldrig tidigare kunnat få ut information så snabbt som vi kan idag och det har stor påverkan på samhället. Det politikerna tror om rymdpolitik enligt Sundin är att det inte har en större målgrupp, men personligen uppfattar han motsatsen. Många är villiga att ta ställning i en rymdfråga och många ser spänningen i rymdfarten. Warp Institute har Sveriges mest positiva facebookgrupp och där ska ingen, absolut ingen, vara negativ eller lägga dumma kommentarer. Vilket fantastiskt initiativ tycker jag! (Borde inte alla sociala medier enbart vara positiva?)

Livet är inte en rak väg
Att Mathias Sundin skulle bli politiker var inte en självklarhet. När hans gymnasietid var avslutad tog han ett jobb på ett lager men efter ett år insåg han absolut inte ville bli kvar där. Då tog han sig i kragen och fortsatte att utbilda sig. Först blev det ekonomi men eftersom han insåg att inte heller det var hans grej började han arbeta som obehörig lärare. Efter det startade han ett eget företag och under tiden som gick förstod han hur mycket han gillade att påverka sin omvärld; då elever och idag svenska folket. Han kom in i politiken i och med eurorörelsen och fastande sedan för dess skönhet.

Slutsatsen blir därför att man inte behöver arbeta inom det område man utbildar sig i. Ett tips från honom själv är att hålla sig bred i vad man läser och sedan vara uppmärksam på vad man själv fattar tycke för.

Stäng inte dörrarna med det du väljer, utan öppna dem.

Varukorg