Med en radie på 25,362 kilometer är Uranus den tredje största i solsystemet och radien är dessutom fyra gånger bredare än Jordens. Uranus är en planet som lutar otroligt mycket, hela 98°, vilket får planetens poler att ligga ungefär där annars ekvatorn brukar vara, i förhållande till resten av solsystemet. Dessutom har Uranus också en ring vilket leder till att det ser ut som att planeten rullar fram i sin omloppsbana. Och det är ju lite kul…

Uranus är en gasplanet, vilket innebär att den inte har någon fast yta, den består av till största del väte och helium men innehåller också vatten, ammoniak och metan. I planetens mitt finns en kärna av is och sten. Det är den sjunde planeten i vårt solsystem och har ett avstånd från solen på nästan 3,000,000,000 km, vilket innebär att det tar 2 timmar och 40 minuter för solens ljus att nå dit. Om vi skulle se på Uranus genom ett teleskop skulle vi alltså se den som den såg ut för mer än 2 timmar sedan. Pågrund av avståndet är Uranus också en av de kallaste planeterna i vårat solsystem med en medeltemperatur på -205°C. Temperaturen kan också falla ner till ca -225°C. Dock är temperaturen i dess kärna nära 5,000°C varm.

Att flytta till Uranus är ingen bra idé, jag skulle rekommendera någon annan planet, dessutom är vädret inte det bästa, inte nog med kylan så kan vindhastigheten komma upp i 900 km/h, vilket är 250 m/s. För att jämföra är ju det svenska rekordet 47 m/s, så det är lite skillnad, med andra ord. Något annat som är väldigt häftigt med Uranus väder är att forskare har återskapat förhållandena där i laboratorium och visat på att det antagligen regnar diamanter. Detta pågrund av det höga trycket och att det finns metan i planetens atmosfär.

Hur som helst, flytta inte dit.

 

Källor: SMHI, Nasa, Illvet