Möt Måns Holmberg, Astronomisk Ungdoms nya förbundsordförande

Möt Måns Holmberg, Astronomisk Ungdoms nya förbundsordförande, i denna spännande intervju! Under AU-kongressen 2018, som gick av stapeln den 20-22:a april, valdes en ny förbundsstyrelse med fysikstudenten Måns Holmberg i spetsen. Här berättar han om sig själv, sitt rymdintresse och sina visioner för Sveriges coolaste ungdomsförbund.

Vem är du?
– Jag heter Måns Holmberg och är 24 år, bor i Uppsala men är uppvuxen i Dalarna. Jag studerar fysik med inriktning på teoretisk partikelfysik vid Uppsala Universitet. Som person är jag nyfiken och vill veta hur saker fungerar. På fritiden engagerar jag mig ideellt som ledamot i Unga Forskares styrelse och nu även som förbundsordförande i Astronomisk Ungdom. Andra intressen jag har är matlagning, dykning och astrofoto.

Hur har din resa i Astronomisk Ungdom sett ut?
– Min resa i Astronomisk Ungdom började på Ungdomens Star Party (USP) 2013, den första träffen AU anordnade, där jag blev invald i styrelsen som ledamot. Vi passerade då 100 medlemmar, vilket då var väldigt stort. Jag var ledamot i 2 år där jag bland annat anordnade USP 2014. Därefter började studierna ta mycket tid och jag slutade därav med mycket ideellt arbete, men viljan att engagera sig i AU lämnade mig aldrig. Sommaren 2017 var jag även handledare på Rymdforskarskolan i Stockholm. Idag är vi över 3000 medlemmar, jag är nybliven förbundsordförande och kan inget annat än att känna en otrolig tacksamhet över detta förtroende, samt en stor stolthet över vad AU har åstadkommit sedan uppstarten för 5 år sedan.

”Vi har världens coolaste intresse och vi är inte blyga för att visa det!”

Vad är det bästa med Astronomisk Ungdom?
– Det bästa med AU är gemenskapen och engagemanget hos alla aktiva, samt att Astronomisk Ungdom bidrar med ett forum där alla kan dela sitt rymdintresse och bli positivt bemötta. Vi har världens coolaste intresse och vi är inte blyga för att visa det!

Varför engagerar du dig i Astronomisk Ungdom och vad är dina visioner för framtiden?
– Efter att ha lagt mycket ideellt arbete på is under mina studier, tändes gnistan igen när jag var handledare på Rymdforskarskolan i Stockholm 2017. Det påminde mig om att AU verkligen gör skillnad i människors liv och hur viktigt det är att bidra med gemenskap. Nu vill jag fortsätta med det, som förbundsordförande. Min vision är att alla ungdomar (i Sverige) med ett rymdintresse ska ha tillgång till AU och därigenom få möjligheten att utveckla sitt intresse och träffa andra likasinnade människor. Det ska inte spela någon roll vilken bakrund man har eller var man bor. Ingen med ett rymdintresse ska behöva känna sig utanför. Jag vill även se mer astronomiundervisning i skolan, bidra till mindre vetenskapsförnekelse i samhället, samt vara med och utveckla Sveriges rymdpolitik!

Vad kommer ditt rymdintresse ifrån och vad tycker du är det coolaste med rymden?
– Jag har svårt att tilldela ett specifikt minne då mitt rymdintresse först uppstod, då det känns som att det alltid funnits med mig. Mitt intresse för rymden har dock strikt vuxit med tiden, i samband med min ökade förståelse för fysik. Men till skillnad från ren fysik, som till största delen består av abstrakta matematiska uttryck, är rymden även otroligt vacker. Vem har inte kollat upp på vintergatan en decembernatt och förundrat sig över vad vår plats i universum är? Det coolaste med rymden måste ändå vara att vi är gjorda av stjärnstoft, eller det faktum att fotoner, universums informationsbärare, inte upplever tid. De föds och dör på samma gång, men kan ändå färdas flera miljarder ljusår!

Varukorg