Tack för en AU-kongress i sann AU-anda!

Den 20-22:a april gick Astronomisk Ungdoms årliga kongress av stapeln i Uppsala! Under helgen samlades medlemmar från hela Sverige för att diskutera Astronomisk Ungdoms verksamheter, framtid och utveckling, och så klart också för att umgås på tema rymden! På söndagen gick årsmötet av stapeln, där bland annat en ny förbundsstyrelse valdes. Här kan du läsa mer om vad som hände under denna fullspäckade AU-helg! Visst ses vi nästa gång?

Eftermiddagen den 20:e april anlände ett 40-tal medlemmar från hela Sverige till en gymnasieskola i Uppsala, där boendet var förlagt under Astronomisk Ungdoms AU-Kongress 2018. Kvällen inleddes med registrering, lära känna-lekar och umgänge, och avslutades med en god middag på en mysig, närliggande pizzeria som uppladdning inför den fullspäckade rymdhelg som väntade. Stämningen i Astronomisk Ungdom är oslagbar, och denna helg var inget undantag. Medlemmar brukar uttrycka hur fantastisk känslan av att dyka upp på en AU-helg är – den välkomnande atmosfären i Astronomisk Ungdom är verkligen påtaglig och det är alltid lika roligt att träffa goda vänner och lära känna nya taggade rymdentusiaster under våra evenemang! Om du som läser detta inte deltagit i någon nationell verksamhet ännu är du oerhört varmt välkommen på nästa AU-evenemang, du kommer inte att ångra det!

Lördagen inleddes med en femkamp på vägen till Ångströmlaboratoriet, Uppsala

Anders Eriksson gav en uppskattad föreläsning kometjägaren Rosetta.

universitet. I lag byggde deltagarna Mars-strövare, tävlade i rymdhistoria, spelade in egna filmer och designade AU-loggor i naturen. Väl framme på Ångström var det dags att diskutera propositioner och idéer inför årsmötet som skulle äga rum dagen därpå. Förbundsstyrelsen fanns självklart på plats och presenterade sitt arbete under året och tog del av medlemmarnas idéer och tankar inför framtiden. AU utvecklas som vanligt i raketfart och mycket är på gång inför framtiden!

Efter en fantastisk lunch var det sedan dags för rymdföreläsning med professor Anders Eriksson, Uppsala universitet, som engagerat och glatt pratade om sitt arbete med kometjägaren Rosetta. Därefter fick vi besök av Johanna, som höll en föreläsning på tema psykisk ohälsa. Hållbart engagemang, inkludering och förståelse för varandra är någonting som vi i Astronomisk Ungdom värnar extra mycket – det ideella engagemanget som våra medlemmar uträttar för det unga Rymdsverige är ovärderligt, och det är jätteviktigt att man mår bra, har kul och känner sig välkommen under tiden. Stort tack till Johanna för en insiktsfull, viktig och lärorik föreläsning.

Hatai Buekuson tar emot AU-medaljen som tack för sitt arbete som arrangör under Astronomiläger 2016.

På kvällen var det sedan äntligen dags för Astronomisk Ungdoms traditionsenliga

finmiddag! I finkläder och med humöret på topp samlades kongressens deltagare i en vacker sal på Värmlands nation, där det bjöds på tre-rätters finmiddag, sång, fina tal, spex och härlig underhållning. Stämningen var som vanligt oerhört fin, som den alltid är i Astronomisk Ungdom, och därför var det extra roligt när det äntligen var dags för kvällens höjdpunkt – medaljceremonin! Astronomisk Ungdom delar varje år ut förtjänstmedaljer med vackra rymdmotiv till samtliga medlemmar som engagerat sig ideellt i våra verksamheter under året. Medlemmar avtackades en efter en för sitt fantastiska engagemang i verksamheter som läger, Rymdpodden, Rymdforskarskolan, Knut Lundmark-dagarna och flera andra projekt som Astronomisk Ungdom anordnat 2017 och 2018. Förtjänstmedaljerna delas ut av förbundsstyrelsen och är Astronomisk Ungdoms sätt att visa uppskattning för allt fantastiskt engagemang som finns i vår organisation. Stort tack till samtliga ungdomar som engagerar sig i Astronomisk Ungdom och ger unga med rymdintresse en fantastisk gemenskap som inte hade funnits annars. Det ni gör är ovärderligt!

Den stjärnklara kvällen avslutades med observationer långt in på sena natten. Det kanske är det absolut bästa med Astronomisk Ungdoms nationella sammankomster – känslan av att stå under stjärnorna, umgås och diskutera rymden med 40-50 andra ungdomar som är lika fascinerade av rymden som en själv är oslagbar!

Avgående förbundsordförande Jennifer Andersson öppnar årsmötet 2018.

På söndagen var det så dags för årsmöte. Det inleddes med att förbundsordförande Jennifer Andersson visade AU:s fantastiska reklamfilm, ft Christer Fuglesang, för hela stämman. Har du inte sett den än så kan du se den här! Dessutom fick medlemmar som engagerat sig i årets projektgrupper intyg för sitt engagemang – att engagera sig ideellt är en merit som de kommer att ha nytta av i framtiden. Under årsmötet beslutades bland annat att AU ska kunna anta distrikt, och ett idéprogram fyllt av medlemmarnas åsikter på rymdpolitikområdet klubbades. Under årsmötet valdes också en ny förbundsstyrelse bestående av Måns Holmberg (förbundsordförande), Josefin Karlsson (vice ordförande), Hugo Kvanta (skattmästare), Edvin Lindkvist (ständig sekreterare), Filippa Larsson (ledamot) och Robin Djerv (ledamot). Klicka här för att lära känna de fantastiska eldsjälar som kommer att leda AU:s strategiska utveckling under den kommande mandatperioden!

Stämman fylldes av trevliga och positiva diskussioner kring rymdpolitik och AU:s framtid och utveckling. Stort tack till alla deltagare som gjorde AU:s årsmöte 2018 till en oerhört trevlig, föredömlig och givande tillställning där många bra beslut kring AU:s framtid fattades! Nu kör vi – det kommande året kommer att bli fantastiskt! Vi önskar den nytillträdda förbundsstyrelsen ett stort lycka till och ser fram emot ett fantastiskt år i Astronomisk Ungdom tillsammans med er! Vi riktar också ett stort tack till avgående förbundsordförande Jennifer Andersson och avgående styrelseledamöterna Elias Waagaard, Louise Fischer, Theresia Hestad och Tara Zohrevant.

Hela gänget samlade för en trevlig och underhållande middag i sann AU-anda!

 

Astronomisk Ungdoms nya förbundsstyrelse! Från vänster: Robin Djerv (ledamot), Josefin Karlsson (vice ordförande), Måns Holmberg (förbundsordförande), Filippa Larsson (ledamot), Hugo Kvanta (skattmästare), Edvin Lindkvist (ständig sekreterare).
Varukorg